Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do rehab. ošetřovatelství (UZS / RHOH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / RHOH - Úvod do rehab. ošetřovatelství, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení:1) Obecná problematika rehabilitace, péče o postižené lidi. Poruchy mobility, jejich rehabilitační řešení, terapie. Léčebná rehabilitace. Základy hybné poruchy, rehabilitační vyšetření.2) Pasivní pohyb, zkrácené svaly, kontraktury, polohování. Oslabení svalů, obrny, pohybová léčba. Aktivní pohyb.3) Individuální a skupinové cvičení, dechová cvičení.4) Druhy pohybové léčby, analytická, syntetická, reflexní pohybová léčba. Kondiční cvičení, poruchy jemné motoriky, nácvik funkcí horní končetiny, ergoterapie.5) Nácvik funkcí dolní končetiny, nácvik sedu, stoje, chůze. Nácvik soběstačnosti.Mobilita na nerovném terénu, po schodech.6) Indikace a kontraindikace léčebné rehabilitace v interním lékařství, revmatologii, neurologii, psychiatrii, v chirurgických oborech, traumatologii a ortopedii7) Rehabilitační ošetřovatelství, dokumentace. Ukázky individuálního a skupinového cvičení.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Hromádková, J. a kol. Léčebná rehabilitace I. H+H Jinočany, 1994. Křivohlavý, J. Psychologická rehabilitace zdravotně postižených. Praha: Avicenum, 1985. Kříž, V. Rehabilitace a její uplatnění po úrazech a operacích. Avicenum Praha, 1986. Pfeifer, J. a kol. Rehabilitace II. UK Praha, 1992. Janda, V. Vyšetření hybnosti I. Avicenum Praha, ¨197. Dvořák, R. Základy kinezioterapie. Olomouc, 1996.

Požadavky

Samostudium.80 % účast na cvičeních Praktické zvládnutí rehabilitační techniky podle zadání

Garant

MUDr. Libor Kučera

Vyučující

MUDr. Libor KučeraMgr. Petra Brédová