Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (UZS / SOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / SOP - Sociální psychologie, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět sociální psychologie, hlavní představitelé a směry. Přehled základních pojmů.Socializace - emocí, jazyka, myšlení, motivace a aspirace.Pojetí sociální osobnosti.Životní cyklus (E. Erikson). Sociální percepce. Status, pozice, role. Stereotypy a předsudky.Deviace a sociální patologie. teoretické přístupy. Stigma, etiketování. Marginalizace a exkluze. Agrese v sociálních vztazích.Rodina jako primární skupina, typy a vývoj rodiny.Malé společenské skupiny a jejich zákonitosti. Konformita. Sociální dovednosti. Styly vedení. Sociální komunikace, konflikty, jejich řešení a spolupráce.

Získané způsobilosti

Studenti získají hlubší znalosti a pochopení sociálně psychologické problematiky a její aplikace v medicíně a zdravotnictví klíčové

Literatura

Výrost, J., Slaměník, I. Aplikovaná sociální psychologie II. Grada, Praha, 2001. Komárková, R., Slaměník, J. Aplikovaná sociální psychologie III. Grada, Praha, 2001. Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Grada: Praha, 2002. Čechová, V., Rozsypalová, M., Mellanová, A. Psychologie v ošetřovatelství, SPN, Praha, 1990. IDVPZ, Brno, 1995. Nakonečný, M. Sociální psychologie. Academia, Praha, 1999.

Požadavky

Cílem předmětu: - pochopit postavení sociální psychologie a porozumět metodám poznávání člověka.

Garant

PhDr. Eva Křížová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Eva Křížová, Ph.D.PhDr. Eva Křížová, Ph.D.