Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika v kar., kardioch., anest., res. (UZS / TKAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / TKAR - Technika v kar., kardioch., anest., res., Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení:1. Monitory základních životních funkcí2. Defibrilátory, kardiostimulátory, kontrapulsátory3. Elektrokautery4. Zařízení pro mimotělní oběh a mechanické srdeční podpory5. EKG přístroje včetně ambulantních záznamníku, echokardiografické přístroje6. Přístroje pro funkční diagnostiku v kardiologii, záznamová zařízení pro katetrizační sály (hemodynamické laboratoře,záznamová zařízení pro elektrofyziologii)7. Moderní mapovací systémy pro elektrofyziologii8. Anesteziologické přístroje9. Možnosti archivace obrazové a EKG dokumentace v digitálním formátu (systémy PACS)V rámci předmětu bude proveden i úvod do oboru kardiostimulace s přehledem stimulačních režimů a dále seznámení s problematikou implantabilních kardioverterů-defibrilátorů a ambulantního monitorování těchto přístrojů. Dále bude v náplni předmětu i přehled přístrojů používaných k očistě krve (hemodialýza, hemofiltrace, atd).Součástí předmětu bude přehled pravidel bezpečnosti provozu zdravotnické techniky a problematiky elektromagnetické interference.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Jeck-Thole, S. a spol. Anesteziologie. Osveta, 1998. Svatoš, J. Biologické signály. Geneze, analýza a zpracování, skripta. ČVUT, Praha, 1998. Rozman, J. a kol. Elektronické přístroje v lékařství. Academia, Praha, 2006. Handl, Z. Externí transtorakální defibrilace a kardiostimulace. NCO NZO, 2007. Ascherman, M. a kol. Kardiologie. Galén, Praha, 2004. Vaněk, I. Kardiovaskulární chirurgie. Univerzita Karlova, Praha, 2002. Tesař, V. a spol. Klinická nefrologie. Grada, Praha, 2006. Handl, Z. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči. NCO NZO, 2004.

Požadavky

Účast na cvičení je povinná 100 %.Předmět bude ukončen zápočtem. Účast na cvičení je povinná. Podmínkou zápočtu je úspěšná realizace všech úloh. Protokoly z jednotlivých cvičení budou předloženy při zápočtu.

Garant

prof. MUDr. Josef Kautzner, CSc.prof. Ing. Zdeněk Plíva, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marie Bláhováprof. MUDr. Josef Kautzner, CSc.Ing. Jan KuklaMUDr. Petr Peichl, Ph.D.MUDr. Dan Wichterle, Ph.D.Ing. Marie Bláhováprof. MUDr. Josef Kautzner, CSc.Ing. Jan KuklaMUDr. Petr Peichl, Ph.D.MUDr. Dan Wichterle, Ph.D.