Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ultrazvukové zobr. met. v k1 (UZS / UM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / UM1 - Ultrazvukové zobr. met. v k1, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení:1. Anatomie a fyziologie zdrojů biologických signálů2. Biologické účinky ulltrazvuku3. Rozdělení ultrazvukového snímání4. Nové techniky v ultrazvukovém zobrazení5. Ultrazvukové diagnostické přístroje - principy, typy přístrojů, možnosti zobrazení6. Ultrazvuková diagnostika - klinické užití, indikace, přínos a místo v diagnostickém procesu7. Ultrazvukové vyšetření - příprava, postup vyšetření, biopsie, základní nálezy8. ECHOKARDIOLOGIE: věda zabývající se echokardiografií či využívající echokardiografii k výzkumným účelům9. ECHOKARDIOGRAFIE: diagnostická metoda využívající ultrazvuk k rozpoznávání onemocnění srdce a velkých cév10. JEDNOROZMĚRNÁ ECHOKARDIOGRAFIE: vyšetřovací metoda, při níž vertikálním rozměrem je vzdálenost odrážející struktrury od měniče a horizontálním rozměrem je čas11. DVOUROZMĚRNÁ ECHOKARDIOGRAFIE: je metoda, která zobrazuje plošné "řezy" srdcem při zachování skutečného pohybu jednotlivých struktur

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Jeck-Thole, S. a spol. Anesteziologie. Osveta, 1998. Svatoš, J. Biologické signály. Geneze, analýza a zpracování, skripta. ČVUT, Praha, 1998. Rozman, J. Elektronické přístroje v lékařství. Academia Praha, 2006. ISBN 80-200-1308-3.Handl, Z. Externí transtorakální defibrilace a kardiostimulace. NCO NZO, 2007. Ascherman, M. a kol. Kardiologie. Galén, Praha, 2004. Vaněk, I. Kardiovaskulární chirurgie. Univerzita Karlova, Praha, 2002. Tesař, V. a spol. Klinická nefrologie. Grada, Praha, 2006. Handl, Z. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči. NCO NZO, 2004.

Požadavky

Účast na cvičení je povinná 100 %, ústní zkoušení.

Garant

prof. MUDr. Josef Kautzner, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Josef Kautzner, CSc.MUDr. Ing. Pavel KučeraMUDr. Petr Peichl, Ph.D.MUDr. Rostislav PolášekIng. Viktor ŠikulaMUDr. Dan Wichterle, Ph.D.prof. MUDr. Josef Kautzner, CSc.MUDr. Ing. Pavel KučeraMUDr. Petr Peichl, Ph.D.MUDr. Rostislav PolášekIng. Viktor ŠikulaMUDr. Dan Wichterle, Ph.D.