Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z medicíny 1 (UZS / VKM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / VKM1 - Vybrané kapitoly z medicíny 1, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybrané kapitoly z jednotlivých klinických oborů medicíny.CHIRURGIEasepse, antisepse, dezinfekce, sterilizace, chirurgické infekce, nozokomiální nákazy.Anestézie. Druhy anestézie. Místní a celkové znecitlivění.Předoperační a pooperační péče, pooperační komplikace. Principy operační chirurgie: Záněty. Léčba zánětu v chirurgii. Nádory a jejich léčba v chirurgii. Obecná traumatologie. Šok, léčba, prevence. První pomoc. Traumatologie. Urologie. Chirurgie hlavy, krku, páteř, hrudníku, břicha a trávicí trubice, náhlé příhody břišní, chirurgie cév.VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍčlenění na dílčí obory. Nemoci respirační, kardiovaskulární, hematologické, gastroenterologické, nefrologické a dialýza, endokrinní, revmatologické, poruchy acidobazické a iontové rovnováhy, revmatologické.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Kolektiv. Chirurgická propedeutika. Grada, Praha, 1993. Hájek, M. Chirurgie pro praktického lékaře. Grada, Praha, 1995. Ferko, A., Vobořil, Z., Šmejkal, K., Bedrna, J. Chirurgie v kostce. Grada Praha. Kordač, V. a kol. Vnitřní lékařství. Avicenum, 1990. Pacovský, V., Staňková, M. Vnitřní lékařství 1.- 4. díl. Scientia Medica Praha, 1996. Klener, P. a kol. Základy vnitřního lékařství. Karolinum Praha, 1996.

Požadavky

Podmínky zápočtu: 80 % účast na cvičeních, ústní zkoušení

Garant

prof. MUDr. Miloš Hájek, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Miloš Hájek, DrSc.prof. MUDr. Josef Kautzner, CSc.