Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z medicíny 2 (UZS / VKM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / VKM2 - Vybrané kapitoly z medicíny 2, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybrané kapitoly z jednotlivých klinických oborů medicíny.PEDIATRIEseznamuje s vývojem, zdravotním stavem a onemocněním dětského věku, zaměření na dětského pacienta s akutním i chronickým onemocněním, s přihlédnutím ke zvláštnostem jednotlivých vývojových etap dětského a dorostového věku.GYNEKOLOGIE - PORODNICTVÍobsahuje dva základní celky. V celku gynekologie je výuka zaměřena na zdraví ženy, fyziologii reprodukčních orgánů, gynekologické onemocnění. Seznamuje s moderními vyšetřovacími metodami, diagnostikou a léčbou. V celku porodnictví je obsah zaměřen na fyziologii těhotenství, průběh porodu, šestinedělí.NEUROLOGIEpodává informace o oboru neurologie v rozsahu nezbytném pro budoucí pracovníky ve zdravotnictví. Výuka je zaměřena na klinické stavy a onemocnění v neurologii.ONKOLGIEseznamuje se zásadami primární a sekundární prevence, problematikou pozdní diagnostiky zhoubných nádorů, klasifikací, vyšetřovacími metodami v onkologii, přehledem komplexní terapie zhoubných nádorů.ORL, DERMATOLOGIEseznamuje s klinickými stavy a onemocněními z oboru dermatovenerologie /postihujícími kůži, zevní pohlavní orgány/, oftalmologie /zrakový orgán, preventivní péči o zrak, zabránění vzniku vážného zrakového postižení/, ORL /sluchového orgánu, horních cest dýchacích, preventivní péči o sluch, zabránění vzniku vážného sluchového postižení/, stomatologie /dutina ústní, chrup a parodont, péče o dutinu ústní/. Obsah předmětu je zaměřen na získání základních informací o aktuálních problémech ve vybraných oborech v rozsahu nezbytném pro budoucí pracovníky v ošetřovatelství.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Kertixg, H., CH., Arenberger, P. Dermatologická praxe. Springer Praha, 1998. Arenberger, P., Barták, P. Dermatologie. Victoria Publishing Praha, 1995. Záruba, F., Vosmík, F., Záhejský, J., Buchvald, J., Jirásek, L. Dermatovenerologie. Scientia Medica Praha, 1994. Jirásek, L. Dermatovenerologie pro stomatology. Avicenum Praha, 1989. Houštěk, J. a kol. Dětské lékařství. Avicenum Praha, 1990. Kraus, H. Kompedium očního lékařství. Grada Praha, 1997. Stožický, F., Pizingerová, K. Nemoci dětského věku. Karolinum Praha, 2004. Kolín, J. Oftalmologie praktického lékaře. UK Praha, 1994. Hybášek, I. Otorinolaryngologická propedeutika. SPN Praha, 1989. Astl, J. Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku pro bakaláře obor ošetřovatelství. Karolinum Praha, 2002. Houštěk, J. a kol. Pediatrická propedeutika. Avicenum Praha, 1982. Hrodek,Otto, Vavřinec, Jan, Houdek, Lubomír. Pediatrie. Praha: Galén, 2002. ISBN 80-7262-178-5.Rubín, A., Houšťková, H. Pediatrie. SPN Praha, 1986. Volf, V., Volfová, H. Pediatrie. Informatorium Praha, 1996. ISBN 80-85427-87-7.Niessen K., H. a kol. Pediatrie. Scientia Medica Praha, 1996. ISBN 80-85526-29-8.Trachtová, E. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. IDVZP Brno, 2001. Trachtová, E. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. IDVZP Brno, 2001. Lebl, J., Provazník, K., Hejcmanová, L. a kol. Preklinická pediatrie. Praha: Galén, Praha: Karolinum, 2003. Klener, P. Protinádorová chemoterapie. Galén Praha, 1996. Mazánek, J. Stomatologie. Triton Praha, 1999. Nečasová, A. a kol. Vybrané kapitoly z dětského lékařství a ošetřovatelské péče, I. díl. IDVZP Brno, 1994. Mihál, V. a kol. Vybrané kapitoly z pediatrie I., II., III. díl. UP LF Olomouc, 2001. Uchytil, B., Smilek, P., Kostřica, R. Vyšetřovací metody a základní diagnostika v otorinolaryngologii. Triton Praha, 2002. Čada, K. a kol. Základy otorinolaryngologie. Masarykova univerzita Brno, 1996. Kilian, J., a kol. Základy preventivní stomatologie. Karolinum Praha, 1996. Macháček, J., Cwiertka, K. Základy radiační a klinické onkologie. Vydavatelství UP Olomouc, 1996.

Požadavky

Podmínky zápočtu: 80 % účast na cvičeních, ústní zkoušení

Garant

prof. MUDr. Miloš Hájek, DrSc.

Vyučující

prof. MUDr. Miloš Hájek, DrSc.