Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy evropské archeologie (ARCH / DKEVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / DKEVA - Vybrané problémy evropské archeologie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Systematická znalost pramenné základny jednotlivých úseků dějin, jimiž se archeologie zabývá, patří k trvalým požadavkům badatelské práce. Tento kurz však jde nad rámec obecných vědomostí, a proto testuje jejich znalost v konfrontaci s problémy výkladu významných fenoménů jednotlivých období. Těmi jsou např. střet kultur, interregionální vztahy, problém migrací, otázka přenosu kultury, vznik kultury, akulturace, problematiku centra a periferie, atd., všechny ovšem s odrazem v archeologických pramenech.Možnosti výběru jednoho z následujících témat:1. Komplexní lovecká společnost mladého paleolitu (J.A. Svoboda)2. Neolitizace jako vztah kořistníků a prvních zemědělců (R. Tichý)3. Změny na počátku eneolitu (J. Kovárník)4. Hmotná kultura na přelomu eneolitu a doby bronzové (L. Šebela)5. Archeologická kultura přelomu starší a mladší doby železné (J. Waldhauser)6. Římané a barbaři - střet dvou civilizací (E. Droberjar)7. Proměny hmotné kultury středověku (J. Unger)

Získané způsobilosti

Systematická znalost pramenné základny jednotlivých úseků dějin, jimiž se archeologie zabývá, patří k trvalým požadavkům badatelské práce. Tento kurz však jde nad rámec obecných vědomostí, a proto testuje jejich znalost v konfrontaci s problémy výkladu významných fenoménů jednotlivých období. Těmi jsou např. střet kultur, interregionální vztahy, problém migrací, otázka přenosu kultury, vznik kultury, akulturace, problematiku centra a periferie, atd., všechny ovšem s odrazem v archeologických pramenech. Možnosti výběru jednoho z následujících témat:1. Komplexní lovecká společnost mladého paleolitu (J.A. Svoboda)2. Neolitizace jako vztah kořistníků a prvních zemědělců (R. Tichý)3. Změny na počátku eneolitu (J. Kovárník)4. Hmotná kultura na přelomu eneolitu a doby bronzové (L. Šebela)5. Archeologická kultura přelomu starší a mladší doby železné (J. Waldhauser)6. Římané a barbaři - střet dvou civilizací (E. Droberjar)7. Proměny hmotné kultury středověku (J. Unger)

Požadavky

Student získá kompetenci odvozovat hodnocení dané problematiky na základě znalostí pramenné základny daných období dle zaměření svojí doktorské práce.

Garant

doc. PhDr. Radomír Tichý, Ph.D.