Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Industriální archeologie (ARCH / DKINA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / DKINA - Industriální archeologie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

AnotaceObor Industriální archeologie vyjadřuje komplexní studium vzniku a vývoje industriální společnosti. Využívá veškeré bohatství pramenů (písemné, ikonografické, kartografické aj.), ale i studium hmotné kultury a pramenů archeologických. Jeho charakteristickým znakem je terénní studium, důraz na prostorové vztahy a studium vztahu člověka a jeho přírodního prostředí v procesu industrializace.Části1. Obsah pojmu ?Industriální archeologie?.2. Vznik a vývoj oboru v Anglii.3. Historie a současný stav poznání doby industriální v České republice. Obecný úvod.4. Základní literatura a prameny písemné, kartografické, ikonografické.5. Otázka ?preindustriálního období?.6. 1. průmyslová revoluce7. 2. průmyslová revoluce8. Studium vývoje lesního hospodářství a zemědělství9. Studium těžby nerostných surovin, průmyslové výroby a dopravy10. Studium vodohospodářských aktivit11. Studium vojenských aktivit12. ?Mimo ekonomické aktivity? (ochrana přírody, turistika, sport, rekreace)CíleV úvodu kurzu budou posluchači seznámeni se vznikem, vývojem a současným stavem oboru industriální archeologie v Anglii. V další části budou seznamováni s aplikacemi metod a principů industriální archeologie v českých zemích.

Získané způsobilosti

AnotaceObor Industriální archeologie vyjadřuje komplexní studium vzniku a vývoje industriální společnosti. Využívá veškeré bohatství pramenů (písemné, ikonografické, kartografické aj.), ale i studium hmotné kultury a pramenů archeologických. Jeho charakteristickým znakem je terénní studium, důraz na prostorové vztahy a studium vztahu člověka a jeho přírodního prostředí v procesu industrializace. Části1. Obsah pojmu ?Industriální archeologie?. 2. Vznik a vývoj oboru v Anglii.3. Historie a současný stav poznání doby industriální v České republice. Obecný úvod.4. Základní literatura a prameny písemné, kartografické, ikonografické. 5. Otázka ?preindustriálního období?.6. 1. průmyslová revoluce7. 2. průmyslová revoluce8. Studium vývoje lesního hospodářství a zemědělství9. Studium těžby nerostných surovin, průmyslové výroby a dopravy 10. Studium vodohospodářských aktivit11. Studium vojenských aktivit12. ?Mimo ekonomické aktivity? (ochrana přírody, turistika, sport, rekreace) CíleV úvodu kurzu budou posluchači seznámeni se vznikem, vývojem a současným stavem oboru industriální archeologie v Anglii. V další části budou seznamováni s aplikacemi metod a principů industriální archeologie v českých zemích.

Garant

prof. PhDr. Václav Matoušek, CSc.