Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nedestruktivní archeologie (ARCH / DPNED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / DPNED - Nedestruktivní archeologie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vyučující se v přednášce zaměří stěžejní cíl přednášky, jímž jsou nedestruktivní metody v archeologii, které umožňují rámcový výzkum, ale neničí vlastní nálezové situace na sídlištích, pohřebištích, nebo v jednotlivých objektech a archeologických památnících (opevněních, ohrazeních atd.).K základním tématům patří terénní povrchový průzkum.Dále se mezi ně počítá letecký a dálkový (s využitím snímkování ze satelitů) průzkum, který v poměrně krátkém čase umožní dobrý přehled o míře zastoupení výše uvedených druhů archeologických památek (struktura osídlení) na velkém území v tzv. staré kulturní krajině (v níž se projevují antropogenní aktivity). Vychází ze známého předpokladu, že jakýkoliv zásah do krajiny v ní zanechává nesmazatelné stopy. Krajina se v jejich důsledku pak mění jak s ohledem k místu, tak v průběhu času za vzniku antropogenních reliéfních tvarů. Přednášející bude klást velký důraz v rámci letecké archeologie na tzv. příznaky archeologických památek v podobě půdních barevných kontrastů, vegetačních, stínových a sněhových příznaků, podle nichž je archeolog rozpozná na povrchu terénu.K dalším metodám patří geofyzikální měření např. měření elektrického odporu, půdní radar, magnetometrie, mikrogravimetrie, mikroseismika, ve zvláštních případech karotáž, termometrie atd.Všechny vzpomenuté metody umožňují bez zásahu do půdy prozkoumat nejen jednotlivé archeologické objekty, ale celé lokality podle různorodosti prostředí způsobeného odlišnou výplní archeologických objektů, zkráceně jejich nehomogenitou. Ta způsobuje tzv. anomálie.V neposlední řadě patří k důležitým tématům přednášky počítačové zpracování získaných souborů dat a zanesení do mapových podkladů za použití stanic GPS a přenášením údajů do počítačových programů např. GIS.

Získané způsobilosti

Vyučující se v přednášce zaměří stěžejní cíl přednášky, jímž jsou nedestruktivní metody v archeologii, které umožňují rámcový výzkum, ale neničí vlastní nálezové situace na sídlištích, pohřebištích, nebo v jednotlivých objektech a archeologických památnících (opevněních, ohrazeních atd.). K základním tématům patří terénní povrchový průzkum. Dále se mezi ně počítá letecký a dálkový (s využitím snímkování ze satelitů) průzkum, který v poměrně krátkém čase umožní dobrý přehled o míře zastoupení výše uvedených druhů archeologických památek (struktura osídlení) na velkém území v tzv. staré kulturní krajině (v níž se projevují antropogenní aktivity). Vychází ze známého předpokladu, že jakýkoliv zásah do krajiny v ní zanechává nesmazatelné stopy. Krajina se v jejich důsledku pak mění jak s ohledem k místu, tak v průběhu času za vzniku antropogenních reliéfních tvarů. Přednášející bude klást velký důraz v rámci letecké archeologie na tzv. příznaky archeologických památek v podobě půdních barevných kontrastů, vegetačních, stínových a sněhových příznaků, podle nichž je archeolog rozpozná na povrchu terénu. K dalším metodám patří geofyzikální měření např. měření elektrického odporu, půdní radar, magnetometrie, mikrogravimetrie, mikroseismika, ve zvláštních případech karotáž, termometrie atd. Všechny vzpomenuté metody umožňují bez zásahu do půdy prozkoumat nejen jednotlivé archeologické objekty, ale celé lokality podle různorodosti prostředí způsobeného odlišnou výplní archeologických objektů, zkráceně jejich nehomogenitou. Ta způsobuje tzv. anomálie. V neposlední řadě patří k důležitým tématům přednášky počítačové zpracování získaných souborů dat a zanesení do mapových podkladů za použití stanic GPS a přenášením údajů do počítačových programů např. GIS.

Požadavky

Zvládnutí problematiky, znalost obecné charakteristiky neolitu jihovýchodní Evropy, přehled hlavních vývojových trendů neolitu této oblasti, orientace v základní odborné literatuře, dostatečná a aktivní účast na přednáškách

Garant

doc. PhDr. Jaromír Kovárník, CSc.