Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Centra Velké Moravy (ARCH / NCEVM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / NCEVM - Centra Velké Moravy, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu:- Slovanská hradiště ? historie výzkumů těchto center, obecné rozdělení, charakteristika, budování, vnitřní uspořádání a struktura, sídlištní a sídelní objekty, církevní architektura, pohřebiště na hradištích a hmotná kultura.- Podrobnější představení nejvýznamnějších hradišť. /množství příkladů dle časových možností/:Mikulčice; Staré Město; Pohansko; Znojmo; Gars; Brno- Staré Zámky; Strachotíngrad; Olomouc; Chotěbuz a d.

Získané způsobilosti

Podrobné seznámení se s raně středověkými mocenskými centry především na Moravě. Pochopení jejich významu a funkce v tehdejší správní struktuře země a úlohy v rodící se feudální společnosti. A to jako politických, hospodářských, církevních i kulturních středisek té doby. Dále bude důležité osvětlení jejich charakteru,vývoje sídlištní struktury, výstavby objektů i způsoby a podoby fortifikace. V neposlední řadě potom také poznání pohřebišť na hradištích i s představením charakteristických nálezů hmotné kultury. Přiblížíme rovněž zázemí těchto center, o něž se opírala.

Požadavky

Udělení kreditu je podmíněno účastí na výuce, plněním uložených úkolů a výsledkem písemného testu.

Garant

doc. PhDr. Bohuslav Klíma, CSc.