Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čechy a Morava v 11. a 12. století (ARCH / NCMST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / NCMST - Čechy a Morava v 11. a 12. století, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova předmětu ve vztahu k časovému rozvrhu výukyOsnova:1)Písemné a hmotné prameny pro studium daného období (1h)2)Politický vývoj v 11.a 12. století, podstata seniorátu, ovládnutí Moravy a její změna v údělná knížectví, konflikty pražských a moravských Přemyslovců, vztah k Říši (4 hodiny).3)Problematika rané kolonizace ? rozšiřování sídelní oikumeny (1 h)4)Postavení panovníka, jeho vztah k obyvatelstvu země (tzv. služebná organizace) (1 h.)5)Postupná změna šlechty beneficiární v pozemkovou a její důsledky (1 h)6)Venkovské obyvatelstvo, charakteristika zemědělství (tzv. cyklické hospodářství)(1 hod.)7)Postavení církve, první kláštery, charakter církevních staveb (tzv.vlastnické kostely, řádové kostely) (1 h8)Proměna mladohradištního hradiště na hrad (1h)9)Soustřeďování řemeslné výroby do podhradí důležitých správních hradů jako ?předobraz? pozdějšího města (1h)10)Shrnutí: stav české společnosti na konci 12. století jako východisko politických a hospodářských změn 13. století (1 h)

Získané způsobilosti

Cíle předmětu a charakteristika získaných dovedností Poznání specifik vývoje české společnosti v 11.-12.století a jejich odrazu v hmotné kultuře, především v podobě hradišť, podhradních řemeslných aglomerací a církevních staveb s cílem umět při praktickém výzkumu tyto znalosti aplikovat.

Požadavky

Způsob a pravidla výsledné klasifikace předmětu Zápočet bude udělen za referát řešící některý z archeologických problémů 11- 12. století a kolokviální rozhovor k této problematice

Garant

prof. PhDr. František Musil, CSc.