Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie keramiky (ARCH / NTEKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / NTEKE - Technologie keramiky, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

? Suroviny pro výrobu keramiky? Zpracování surovin? Techniky primárního a sekundárního formování? Povrchová úprava keramiky, zdobení a glazování? Výpal keramiky? Funkce keramiky a její vztah k technologii? Analýza povrchu keramiky? Petrografie a mineralogie keramiky? Geochemické studium keramiky? Antropologie technologie keramiky

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je získat základní vhled do principů, na kterých je založena technologie keramiky. Student by měl získat přehled o hlavních technologických postupech v jednotlivých fázích technologického řetězce výroby keramiky a znát způsob, jak lze tyto technologické postupy identifikovat v archeologickém materiálu. Důležitým aspektem předmětu je pochopení vazby mezi konkrétní podobou technologického řetězce a přírodním a sociokulturním prostředím.

Literatura

Sinopoli, C. M. Approaches to archaeological ceramics. New York, 1991. Velde, B. Archaeological ceramic materials. Berlin, 1999. ISBN 3-540-64469-5 .Quinn, Patrick S. Ceramic petrography. Oxford, 2013. ISBN 978-1-905739-59-2.Gregerová, M. (ed.). Petroarcheologie keramiky v historické minulosti Moravy a Slezska. Brno, 2010. Rice, P. M. Pottery analysis: a sourcebook. Chicago - London, 1987. Orton, Clive. Pottery in archeology. Cambridge, 1993. ISBN 0-521-44597-3.Rye, O. S. Pottery technology: principles and reconstruction. Washington, 1981.

Požadavky

Ukončení písemným testem, v případě potřeby s ústním přezkoušením.

Garant

Mgr. Richard Thér, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Musil, Ph.D.Mgr. Richard Thér, Ph.D.