Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metody v archeologii (ARCH / NTEME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / NTEME - Teorie a metody v archeologii, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se seznámí se strukturou vědecké a profesní komunikace v evropské (EAA) americké (SAA) i světové archeologii (WAC, UISPP), rovněž jako s dokumenty formujícími právní a etické aspekty práce s archeologickými památkami (Konvence z La Vallety, Haggská konvence).Zvláštní pozornost bude věnována některým otázkám etiky a politické odpovědnosti, jako jsou: právo na vlastní minulost, repatriace, archeologie genderu a menšin.

Získané způsobilosti

Kurs poskytuje studentům základní přehled současné světové archeologie ve smyslu tradice a současnosti teoretických konceptů a paradigmat, otázek řešených v prostředí různých archeologických tradic, ale i vztahu archeologie a veřejnosti. Kurs představuje archeologii jako komplexní vědní obor v komplexním multikulturním světě současnosti. Zohledněna budou úskalí současné spolupráce a komunikace v archeologii, jako je nacionalismus, náboženský fundamentalismus a podobně.

Literatura

Vašíček, Zdeněk. Archeologie, historie, minulost. 1. české vyd. Praha, 2006. ISBN 80-246-1161-9 .Kuna, M. (ed.). Archeologie pravěkých Čech I. Pravěký svět a jeho poznání. Praha, 2007. Hložek, Martin. Archeometrie. Encyklopedie moderních metod v archeologii. Praha, 2008.

Požadavky

Ukončení písemným testem, v případě potřeby s ústním přezkoušením. Dle potřeby vyučujícího část výuky probíhá formou semináře s aktivní účastí studentů

Garant

PhDr. Milan Slezák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milan Slezák, Ph.D.doc. PhDr. Radomír Tichý, Ph.D.