Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie v protohistorii (ARCH / NTEPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / NTEPR - Technologie v protohistorii, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metalurgie neželezných (barevných a drahých) kovů: surovinové zdroje a materiály (Au, Ag, elektron, potin, měď, bronz, mosaz, ostatní); archeometalografické metody (RFA, INAA, AAS, LFK ad.); zpracování surovin a přehled technologických procesů; šperkařské techniky (rytí, vybíjení/ražení, tepání, vrubořez a klínový řez, prolamování, plátování, zlacení a stříbření, tauzie, niello, filigrán, granulace); archeologické doklady výroby artefaktů (dílny v barbariku a v římských provinciích).2. Keramika: ručně lepená, na kruhu točená, hrnčířské dílny a pece, technologie tery sigillaty.3. Sklo a email: šperk (korálky, náramky, závěsky), nádoby a emailérství; suroviny a technologie výroby, výrobní objekty a dílny na území římských provincií.4. Kámen a drahé kameny: suroviny, těžba, technologické postupy, doklady zpracování.5. Organické materiály: kost, paroh, dřevo, sapropelit, jantar, textil, kůže, kožešiny; doklady zpracování a technologické procesy.Časový plán: Metalurgie neželezných (barevných a drahých) kovů (12 hodin): surovinové zdroje a materiály (2 hodiny), archeometalografické metody (2 hodiny), zpracování surovin a přehled technologických procesů (2 hodiny), šperkařské techniky (4 hodiny), archeologické doklady výroby artefaktů (4 hodiny); Keramika (6 hodin); Sklo a email (4 hodiny); Kámen a drahé kameny (2 hodiny); Organické materiály (2 hodiny).

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je pochopení rozdílností technologických postupů na území barbarika a římských provincií a sumarizace poznatků o dílnách a výrobních zařízeních.

Požadavky

Ukončení písemným testem, v případě potřeby s ústním přezkoušením. Dle potřeby vyučujícího část výuky probíhá formou semináře s aktivní účastí studentů

Garant

doc. PhDr. Eduard Droberjar, Dr.