Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z kulturních dějin starověku (ARCH / TKUDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / TKUDS - Kapitoly z kulturních dějin starověku, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1-2) Kultura Egypta ? architektura, malířství, sochařství, počátky písma, literatura; popis proměny jednotlivých kulturních aspektů; periodizace; základní kulturní chronologické celky egyptských dějin3) Kultura Předního východu (s důrazem na Mezopotámii) ? architektura, malířství, sochařství, počátky písma, literatura; kulturní přehled oblasti Mezopotámie a Předního východu; popis základního tvarosloví architektury a sochařství (především reliéfu); kulturně-chronologické celky mezopotámských a předovýchodních dějin4-5) Kultura egejské oblasti ? architektura, malířství, sochařství (volná skulptura i reliéf), literatura, filozofie; chronologicko-kulturní celky; přehled vývoje hlavních stylů v architektuře; proměny sochařského projevu; dějiny literatury; dějiny filozofie6) Kultura Etrusků a Říma ? architektura, sochařství, malířství, literatura; přehled chronologických celků římských dějin; problematika odvozenosti římské kultury (etruské a řecké vlivy) a originálního římského vkladu; chronologické celky kulturního vývoje7) Kultura Indie ? přehled dějin Indie; přehled chronologicko-kulturních celků; výtvarné umění a literatura staré Indie; náboženské poměry8) Kultura Číny ? přehled dějin Číny; přehled chronologických celků (dynastické epochy); výtvarné umění a literatura ve staré Číně9) Kultura Japonska ? přehled kultury starého Japonska; pozdní rozvoj japonského státu; kulturní chronologie; japonská literatura; odvozenost japonské kultury od čínské10-11) Kultura Mezoameriky ? chronologie kultur Mezoameriky; architektura, keramika, výtvarné umění; společenské a hospodářské poměry12) Kultura And ? chronologie kultury andské oblasti; architektura, společnost, hospodářství

Získané způsobilosti

Student si během kurzu osvojí znalosti z nejdůležitějších kulturních projevů mediteránní oblasti ? písemnictví i výtvarné umění Egypta, Předního východu, egejské oblasti a římské říše. U těchto nám geograficky a kulturně nejbližších okruhů je cílem kurzu podat hlubší vhled do kulturních projevů ? včetně intenzivnějšího zájmu o příklady jednotlivých děl či procesů. V další části kurzu se pak student seznámí s přehledem politických i kulturních dějin vzdálenějších oblastí. Základní kostra politických dějin (je-li na základě písemných pramenů známa) je zde doplněna o nejvýznamnější příklady kulturních výtvorů (Indie, Čína); u některých okruhů se jedná spíše o popis kulturních chronologie a projevy opřené o archeologické nálezy (Amerika). Studen by tedy měl mít rozsáhlý přehled (stále však ve smyslu spíše úvodu do problematiky) o kultuře mediteránního prostoru a povědomí a chronologii a kultuře ostatních oblastí.

Požadavky

Předmět je zakončen písemnou zkouškou, která prověřuje přehled o chronologických, geografických a morfologických aspektech jednotlivých kulturních okruhů. Základem je znalost hlavní chronologie, pojmů a přehledu kulturních dějin.

Garant

PhDr. Milan Slezák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milan Slezák, Ph.D.