Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management archeologického výzkumu (ARCH / TMARV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / TMARV - Management archeologického výzkumu, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Archeologická pracoviště v ČRPamátková péče; zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů, prováděcí vyhláška č. 66/1988 Sb., stavební zákon a další předpisyÚmluva o ochraně archeologického dědictví Evropy (Maltská konvence)Administrativní úkony provozní a odbornéOrganizace a vedení archeologického výzkumuProstorová identifikace a evidence archeologických nálezů a nalezišťZpráva o archeologické akci, nálezová zprávaSoudobá muzeologie - obecné pojmy a zásadyPostavení archeologie v muzeuBudování sbírek Ukládání sbírek - depozitáře Správa, evidence a ochrana sbírek Vědecká práce v muzeu Muzeum a společnost - prezentace sbírek a poznatků Právní normy a předpisy týkající se muzeí a muzejní práce

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je seznámit posluchače se systémem archeologických pracovišť v ČR, s fungováním státní památkové péči a postavení archeologie v jejím rámci, s příslušnými právními normami a legislativou. V rámci kursu se posluchači seznámí se základy administrativy na různých typech pracovišť, nároky na vedení výzkumu a zpracování zprávy o jeho výsledcích.Cílem je nastínit o aplikaci archeologie v podmínkách muzejních pracovišť. Jde zejména o budování muzejních sbírek, které jsou pramennou základnou archeologie, o jejich uchovávání, zpracování muzejnické i vědecké a o formy jejich prezentace veřejnosti.

Požadavky

Klasifikace bude provedena ústní formou (s písemnou přípravou za možnosti využit souvisejících právních předpisů). Bude spočívat v návrhu řešení modelových situací ? např. způsob a forma komunikace se stavebníkem, příprava kalkulace nákladů různých forem záchranného archeologického výzkumu (ZAV), příprava Dohody na provedení ZAV a návrh metodiky (ZAV) apod.

Garant

PhDr. Jan Prostředník, Ph.D.