Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Morfologie a klasifikace artefaktů 3 (ARCH / TMOR3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / TMOR3 - Morfologie a klasifikace artefaktů 3, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs seznamuje s tvaroslovím, tříděním a popisem movitých archeologických nálezů z období pravěku (po dobu halštatskou včetně), vazbou skupin nálezů na specifické nálezové kontexty a otázkami interpretace funkce předmětů.1.-2. Archeologické prameny. Morfologie, typologie a chronologie.3.-4. Morfologie a slovní popis keramiky: obecné tvarosloví nádob5.-6. Morfologie a slovní popis keramiky: vývoj tvarů a výzdoby nádob v pravěku, problémy interpretace funkce7.-8. Morfologie a slovní popis kovových artefaktů, specifika jejich funkcí a nálezových kontextů9. Kostěná a parohová industrie10.-11. Kamenná industrie štípaná a broušená ? klasifikace, interpretace funkcí a nálezových kontextů12. Test z práce s archeologickými prameny.13. Časová reserva.

Získané způsobilosti

Student získá znalost klasifikace movitých archeologických nálezů z období pravěku (po dobu halštatskou včetně), která je nezbytným předpokladem jak pro zpracování archeologických výzkumů, tak pro muzejní prezentaci. Zápočtový test prakticky prověří získané znalosti a dovednosti.

Požadavky

Student prokáže znalost morfologie a klasifikace archeologického pramenného fondu staršího pravěku slovem i obrazem.

Garant

PhDr. Zuzana Bláhová, Ph.D.