Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do dějin pravěku (ARCH / TUVPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ARCH / TUVPR - Úvod do dějin pravěku, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení a charakteristika období pravěku, základní pojmy2. Antropogeneze ? problematika předchůdců rodu Homo, rod Homo a vztahy jednotlivých druhů člověka; obtíže vymezování jednotlivých druhů člověka3. Paleolit ? nejdelší období lidských dějin ? utváření druhů člověka, rozvoj schopností člověka přetvářet své okolí; kulturní obraz paleolitu u nás i v Evropě4. Mladý paleolit ? vrcholný rozvoj lidské společnosti, technologií a kultury starší doby kamenné, progresivní technologie5. Závěr paleolitu a mezolit ? přetváření loveckých společností ? proměna krajiny a způsobu lovu; vztah mezolitiků k nastupující neolitizaci6. Neolit ? modely neolitizace, vymezení neolitického balíku, charakteristika usedlé zemědělské společnosti; kulturní obraz neolitu u nás i v Evropě;7. Eneolit ? rozvíjení technologií, rozvoj směny, nástup měděné metalurgie; rozvoj kultů; kulturní obraz eneolitu u nás i v Evropě (terminologické odlišnosti v pojetí eneolitu u nás, chalkolitu na Balkáně a pozdního neolitu v západní Evropě)8. Dobra bronzová ? rozvoj pokročilé bronzové metalurgie, rozvoj středisek moci a obchodu; utváření složitější hierarchie společnosti; rozvoj technologií; kulturní obraz doby bronzové u nás i v Evropě9. Doba železná ? halštat ? přechod k železné metalurgii, překonání stagnace po zániku bronzové civilizace; podoba halštatské společnosti; kulturní obraz halštatu u nás i v Evropě10. Doba železná ? latén ? rozvoj keltské civilizace; proměny keltské společnosti, keltské technologie, oppida ? střediska hospodářství, kultu a moci; zánik keltské civilizace; nekeltské osídlení u nás a v Evropě11. Doba římská ? charakteristika germánského osídlení u nás a v Evropě; politické, kulturní a hospodářské vztahy Germánů s Římskou říší; germánské kmeny Evropy12. Doba stěhování národů ? charakteristika příčin a průběhu stěhování národů; germánské osídlení u nás a v Evropě

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je podat základní strukturovaný výklad pravěku. Obeznámit studenty s antropologií, periodizací, významnými pojmy, které charakterizují epochu či její dílčí periody. Student se seznámí se složitými projevy kultury a technologií pravěku. Student by měl být schopen vymezit hlavní období, na která dělíme pravěk, charakterizovat tato období popisem hlavních projevů hmotné kultury a společenských fenoménů a orientovat se též v základní geografii kultur na našem území.

Požadavky

Předmět bude testován formou písemné zkoušky, která prověří nejen orientaci v základních pojmech, charakteristikách a periodizaci, ale také v geografickém rozhledu a povědomí o typické hmotné kultuře jednotlivých období pravěku u nás.

Garant

PhDr. Milan Slezák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milan Slezák, Ph.D.