Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět History of Czechoslovakia after 1945 (HIU / AAEUR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / AAEUR - History of Czechoslovakia after 1945, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do poválečné historie Československa a střední Evropy2. KSČ v kontextu vývoje evropského komunistického hnutí3. Odsun Němců z Československa a zemí střední Evropy4. Systém národní fronty ? politické strany v Československu5. ?Most? mezi východem a západem? Role Československa v poválečném světě ve srovnání s okolními státy.6. Komunistický převrat v roce 19487. Stalinizace ve střední Evropě8. ?Národní bezpečnost? a politické represe9. Politické procesy jako nástroj komunistického režimu10. ?Národní hospodářství? ve Východním bloku. Hospodářství, průmysl a zemědělství v éře komunismu ve střední Evropě.11. Dvacátý sjezd KSSS a události roku 1956.12. ?Tání? komunistické režimu ve druhé polovině 50. let.13. Závěr: první desetiletí komunistického režimu v Československu a střední Evropě

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je prezentovat specifickou problematiku Československa po 2. světové válce v mezinárodním kontextu a) střední Evropy, a b) mocenských zájmů, politiky a diplomacie. Student bude seznámen s dějinami Československa po roce 1945 v kontextu historického vývoje dalších zemí střední Evropy. Struktura kurzu zohledňuje vnitřní vývoj komunistického režimu v Československu v souvislosti s důležitými událostmi v celém sovětském bloku.

Požadavky

Regular attendance; Activity during lectures; Final test

Garant

PhDr. Tomáš Hradecký, Ph.D.