Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k dějinám do 1648 2. (HIU / BSEM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / BSEM2 - Seminář k dějinám do 1648 2., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I . Velké hereze a sociální neklid v Evropě ve 2. polovině 14. století, stoletá válkaII. Husitství ? česká paralela nebo středoevropské specifikum?III. Evropané v zámoří, hledání cesty do Indie, portugalské úspěchy v Africe, Kolumbus, conquiscadořiIV. Renesanční papežové a počátky habsbursko-francouzského soupeření.V. Polsko-litevská unie a rusko-polské soupeření na přelomu 16. a 17. století, období Smuty v Rusku,VI. Evropská reformace v 16. století - porovnání učení a cílů M. Luthera, H. Zwingliho a J. KalvínaVII. Vznik podunajské monarchie HabsburkůVIII. Španělská veleříše a její potíže, povstání v Nizozemí a konflikt s Anglií i, náboženské poměry v českých zemíchIX. Protireformace, tridentský koncil, čarodejnické procesy a jejich skutečné příčiny a důsledkyX. Vytváření antagonistických mocenských bloků v Evropě, protestantská unie, katolická liga, protestantský sever vůči katolickému jihu, situace v České koruně,XI. Habsbursko-turecké soupeření a jeho dopad na české prostředíXII. 30.letá válka a její důsledky na politický a sociální vývoj v českých zemích

Získané způsobilosti

Student bude schopen charakterizovat vývoje českého státu v období let 1378-1648. Získá přehled a bude schopen zhodnotit a doložit souvztažnost politických, ekonomických i duchovních trendů západní a střední Evropy s děním v českém prostoru. Bude vnímat a schopen v praxi použít nazírání života středověkého a raně novověkého světa z různých úhlů pohledu.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) podmíněno účastí na výuce a event. splněním studijních povinností v odpovídající kvalitě.

Garant

prof. PhDr. František Musil, CSc.