Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České dějiny do r. 1648 - 3. (HIU / CDST3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / CDST3 - České dějiny do r. 1648 - 3., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Pokus Jiřího z Poděbrad o upevnění královské moci a mezinárodní postavení českého státu (2 přednášky)2.Dotvoření a charakter stavovské monarchie v době vlády Jagelonců3.Hospodářské změny v zemědělství a řemeslech od konce 15.století, jejich příčiny a důsledky4.Habsburkové a jejich místo v evropských dějinách5.Problematika stavovské a centralizované monarchie - jejich místo v evropském vývoji6.Volba Ferdinanda Habsburského českým králem - volební podmínky stavů7.Snaha Habsburků o porušování práv. stavovského státu, centralizační pokusy Ferninanda I., protihabsburské povstání v letech 1546-47 - jeho důsledky v hospodářském a politickém vývoji českého státu8.Náboženský vývoj v českých zemích a jeho sepětí s politickým děním, staro a novoutrakvisté, role Jednoty bratrské v politickém životě9.Střety českých stavů s Habsburky o náboženskou svobou - Česká konfese, Majestát na náboženskou svobodu10.Stavovský odboj v letech 1618-20 - Bílá hora11.Právní změny v postavení českého státu po roce 1620 - Obnovené zřízení zemské12.-13.Válečné události v českých zemích za 30-tileté války a jejich ekonomické důsledky, role Albrechta z Valdštejna14.Řešení "české otázky" při jednání o Vestfálském míru

Získané způsobilosti

Úkolem předmětu je seznámení s nejdůležitějšími událostmi českých dějin v uvedeném období, přičemž hlavní důraz je kladen na poznání příčin a důsledků těchto jevů. Pozornost je věnována i pramenům těchto událostí a jejich interpretaci v historické literatuře. Základní myšlenkou kurzu je sledování vývoje státu a státní ideologie od prvních Přemyslovců až do Habsburků 16. století.

Požadavky

Splnění zápočtových (kreditních) podmínek. Zvládnutí požadavků ke zkoušce.Dřívější souborná zkouška z dějepisu po 4. semestru magisterského studia je nahrazena samostatnými odbornými zkouškami z českých dějin středověku (na závěr CDST3) a obecných dějin středověku (po absolvování předmětu OSTR2).

Garant

prof. PhDr. František Musil, CSc.