Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny čes. filmu do roku 1945 (HIU / CFILM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / CFILM - Dějiny čes. filmu do roku 1945, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Němý film 1896-1918 - vznik, význam, komerce, umění. První kinematografisté - Ignác Schächtl, Dismas Šlambor ? Viktor Ponrepo, J. Kříženecký, Josef Šváb Malostranský. První filmy. První filmové společnosti - Kinofa, Illusion, Pojafilm, Asum.2. Režiséři, herci, scénáristé filmů němé éry (stručný rozbor, ukázky z filmů). Umělecká úroveň filmů a scénářů, hodnocení z pohledu DVT, společenský přínos, srovnání s úrovní světové kinematografie. Umělecké vlivy.Odkdy a proč zaostávání.3. Film po roce 1918. Český film v RČS, poslání, vliv státu, národní tradice, někdy za každou cenu. Husitství, osvícenci, legionářská tématika, klasické náměty, úroveň scénářů i výsledných filmů. Společenská objednávka i umělecký přínos. Tendence ke znárodnění kinematografie. Licence, ad.4. Významné československé filmové společnosti a osobnosti kolem nich. Lucerna film, Excelsior film.5. Americký a německý film v ČSR. Severská a francouzská kinematografie. Sovětská kinematografie pod vlivem státu. Iluze a skutečnost. Film jako ideologická zbraň, jeho dosah a možné vlivy. Informovanost českého a slovenského diváka o světových filmových dílech. Počátek kultu ?hvězd?.6-7. Režiséři a scénáristé českého a slovenského filmu a jejich nestejná umělecká úroveň. O. Kmínek, Leo Marten, Rudolf Měšťák, Josef Kokeisl,Josef Medeotti-Boháč, Robert Zdráhal, Ferry Seidl, J.S.Kollár,S.Innemann, K.Lamač, M.J. Krňanský, V.Kubásek, J.Rovenský, Přemysl Pražský, Karel Anton, Gustav Machatý,Martin Frič, V.Slavínský.8-9. Zvukový film (1929-1938). Barrandov, Film. ateliéry Baťa. Filmové náměty, spolupráce na scénářích, významní kameramani. Mezinárodní ocenění. České i kosmopolitní náměty a divácká úspěšnost. Umělecké, popř. politické vlivy.10-11. V.Binovec, S.Innemann, K.Lamač, M.J.Krňanský, V.Wassermann, M.Cikán, J.Sviták, V.Slavinský, K.Plicka, V.Borský, J.Slavíček, J.A.Holman, F.Čáp, M.Frič, V.Vančura, H.Haas, O.Vávra(přednášky doplněné ukázkami z filmů).12-13. Filmové umění a filmová produkce z období protektorátu. Angažovanost herců a hodnocení jejich aktivit diváky, poválečné hodnocení, problémy s kolaborací, současný pohled.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit posluchače s vývojem historie němého i zvukového film do roku 1945, představit významné filmové společnosti, studia, producenty, režiséry,scénáristy kameramany, autory hudby k filmů i významné herecké osobnosti v kontextu světové filmové tvorby, se znalostí specifik československého filmu. Umět vyhodnotit úroveň čs. filmu na základě znalosti hodnocení soudobé i současné kritiky uplatnit i vlastní pohled a názor na cíle, poslání i společenskou roli filmu ve sledovaném období a srovnat s jeho možnostmi i cíli a úlohou dnes.

Literatura

Autobiografie a biografie čs. filmových osobností filmové kritiky podle vlastního výběru. Dějiny světové kinematografie. Encyklopedie českého filmu. Březina Václav. Lexikon českého filmu. Praha, 1996. Bartošek, Luboš. Náš film. Praha, 1985. Světový film. Praha, 1989. Ukázky z českých filmů němé i zvukové éry.

Požadavky

Splnění seminárních zápočtových (kreditních) požadavků. Zamyšlení studenta na zvolené specifické téma. Rozsah 2-3 s. Možné zamyšlení nad zvoleným studentovi známým čs. filmem, hodnocení soudobé i současné, záměr filmu a jeho realizace, umělecká úroveň, režisér, scénárista, kameraman, námět, herecké obsazení, zájem diváků a společenský přínos. Prezentace vlastního názoru a hodnocení.

Garant

doc. PhDr. Marta Kohárová, CSc.