Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České dějiny 1918-1948 (HIU / CNEJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / CNEJ1 - České dějiny 1918-1948, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik ČSR (vnitřní, vnější příčiny, možnosti a podmínky, domácí reprezentace i zahraniční odboj, legie).2. Vznik ČSR jako nár. státu Čechů a Slováků. Národnostní menšiny, vztah k novému státu, očekávání, představy a problémy.3. Politicko-mocenský systém Českoslov. republiky, charakteristika.4. Prezident, Hrad, 20.léta, 30. léta, "Druhá republika", protektorát, Slovenská republika, vývoj a změny, postavení i charakter.5.-7. Politické strany v politicko-mocenském systému "první" a "druhé" republiky, slovenské republiky. Koalice, opozice, politický aktivismus, negativismus, významné osobnosti.8. Místo ČSR v rámci Versaillského systému, pozitivní i negativní důsledky pro vývoj a existenci státu. Zahraniční politika.9. Strategické problémy státu. Malá Dohoda.10. Ekonomický charakter Československa.11. Mnichov. Vnitřní a vnější příčiny a důsledky.12. Česko-Slovensko, Karpatská Ukrajina, Karpatsko. Krize demokracie, autoritativní demokracie. Charakteristiky, problémy.13. Protektorát, Slovenská republika, Karpatsko.14. Odboj, kolaborace. Představy exilové vlády i politiků v exilu o znovuobnovení státu, další existence, další představy, možnosti. Mezinárodní souvislosti a jednání. SNP, úloha SNP. Květnové povstání.Osnova semináře:1.-3. Národnostní podmínky při vzniku Československé republiky, vývoj vztahů, důsledky. Období "první republiky", "druhé republiky", protektorátu, Slovenské republiky. Vliv na představy o poválečném uspořádání státu a jejich vývoj v průběhu války.4.-7. Hospodářská situace Československé republiky při vzniku státu, 20., 30. léta, "druhá republika", protektorát, hospod. situace Slovenské republiky. Mocensko-ekonomická centra, vliv politických stran.8.-9. Zahraniční politika, vliv Hradu, politických stran, smlouvy, vztahy k ostatním státům v Evropě, úloha E.Beneše. Změny v zahraniční politice v "druhé republice", orientace Slovenské republiky. Představy a jejich vývoj v době války, jednání, smlouvy.10. Osobnosti politického, hospod. a kulturního života, představitelé politic. extremismu.11. Mnichov a pomnichovský vývoj, důsledky pro další zahraničně politické úvahy a řešení. "Druhá republika".12. Protektorát. Odboj, kolaborace. Politická antifašistická emigrace. Rasová perzekuce.13. Slovenská republika. Politické proudy, SNP, představy a orientace, osobnosti, hodnocení politických postupů od roku 1918 a realita, možnosti nového řešení po změně politické situace, po ukončení války.14. Snaha o obnovu společenského státu, představy, realita, hodnocení aktivity občanské i politické. Němci, Maďaři, Zakarpatská Ukrajina.(všechna témata jsou sledována v mezinárodně politickém kontextu)

Získané způsobilosti

Cílem je přiblížení vývoje českého a slovenského národa i národnostních menšin v rámci Československé republiky v kontextu evropského i světového vývoje. Periodizace a terminologie.Seminář se zaměřuje na stabilizační a antistabilizační faktory vzniku a existence Československa, na hlavní problémy, možnosti řešení a současné pohledy.

Požadavky

Splnění seminárních zápočtových podmínek, zvládnutí požadavků ke zkoušce.

Garant

doc. PhDr. Marta Kohárová, CSc.