Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České země po Lipanech (HIU / CPOLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / CPOLI - České země po Lipanech, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Hlavní výsledky husitské revoluce. Cesta ke stavovskému státu.2. Zápas o český trůn po Zikmundově smrti a jeho důsledky.3. Landfrýdy, přesun moci z centra do periferie4. Proces sjednocování utrakvismu, růst mocenské váhy východočeského prostoru5. Rožmberské dominium a plzeňský landfrýd jako hlavní opory českých katolíků6. Krajské landfrýdy versus loupeživí rytíři a lokální záští7. Jiří z Poděbrad a jeho politická strategie, Carvajalova mise8. Vznik Poděbradské jednoty. Dobytí Prahy 1448 a jeho důsledky.9. Strakonická a jednota rozhodující mocenský zápas obou bloků v letech 1449-1450.10. Zemský správce s správcovská rada.11. Rozložení sil ve střední Evropě na počátku 50. Let, kurie a čeští utrakvisté12. Jednání s Fridrichem III. O návrat Ladislava Pohrobka.12. sjezd ve Vídni Pohrobkův příjezd do Prahy13. Časová rezerva

Získané způsobilosti

Nástin a poté důkladný rozbor opomíjeného období českých dějin, představení stavovské dimenze státu a politických mechanismů bez podpory i oslabování zásahy panovníky či jiné ústředí výkonné moci, složitost náboženské problematiky.

Literatura

Rudolf Urbánek. České dějiny III.1. Věk poděbradský I. Praha, 1915. Rudolf Urbánek. České dějiny III/1-2. Věk poděbardský I-II. Praha, 1915. Martin Šandera. Hynce Ptáček z Pirkštejna. Opomíjený vítěz husitské revoluce. Praha, 2011. Petr Čornej - Milena Bartlová. Velké dějiny zemí Koruny české VI. (1437-1526). Praha-Litomyšl, 2007.

Požadavky

Podmínky zápočtu: Účast na přednáškách a splnění uložených povinností.

Garant

doc. PhDr. Martin Šandera, Ph.D.