Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Afriky (HIU / DAFRI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / DAFRI - Dějiny Afriky, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počátky dějin lidstva v Africe.2. Antické vlivy a názory.3. Arabští cestovatelé o Africe.4. Období samostatného vývoje a první africké říše v subsaharském pásmu.5. Koloniální impakt portugalský, holandský, britský, francouzský a další.6. Budování koloniálních říší a návaznost africké situace na politiku evropských mocností.7. "Scramble for Africa" a rozdělení kontinentu po Berlínské konferenci.8. Změny za 1.světové války, počátek autonomních správ i rasistických modelů v meziválečné době.9. Afrika za druhé světové války.10. Poválečné projekty autonomie, nástup dekolonizace.11. Specifické projevy dekolonizace, motivace poklesu afrického významu.12. Současná Afrika.13. Africká kultura a civilizace a jejich odkaz.14. Češi a Afrika. Československá afrikanistika.

Získané způsobilosti

Motivační seznámení se specifickými projevy historického vývoje, kulturních a politických představ jednotlivých regionů s akcentem na "černou" Afriku.

Požadavky

Splnění zápočtových (kreditních) povinností podle pokynů vyučujícího.

Garant

doc. PhDr. Jan Klíma