Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z moderního fran. dějepisect. 1 (HIU / DEFR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / DEFR1 - Kapitoly z moderního fran. dějepisect. 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednáškového cyklu:1. Periodizace francouzské historiografie: vymezení hlavních směrů a škol , stanovení cílů přednáškového cyklu seznámení s literaturou; 2. Nástup pozitivizmu do francouzské histo-riografie: Edgar QUINET a jeho specifický pohled na roli umění v dějinách TOCQUEVILLE a jeho požadavek pozitivizmu a sociologického přístu pu Fustel de COULANGES jako před-stavitel různých myšlenkových proudů a přístupů; 3. Francouzská pozitivistická historio-grafie a její postupné překonávání: Auguste COMTE jako inspirátor francouzských poziti-vistických historiků, Hyppolite TAINE jako propagátor psychologického přístupu v historio-grafii Ernest RENAN a jeho role při růstu prestiže francouzského dějepisectví konce 19.stol.4. Snahy po vytvoření ?La grande histoire? ? velké historie: brilantní styl historikova pro-jevu jako jedna z možných cest k ?velké historii? odsunutí filosofie problém hypotézy socio- logický přístup v historickém vnímán Henri BERR a Škola historické syntézy; 5. Francouz-ský strukturalismus ? inspirace pro moderní historiografii: podmínky vzniku vymezení hlavních pojmů Claude LÉVI ? STRAUSS; 6. Francouzská historická škola Annales jako jeden z projevů moderního meziválečného evropského dějepisectví: předpoklady vzniku ško-ly a inspirační zdroje odpor vůči událostní historiografii jako jeden z hlavních znaků Annalesperiodizace vývoje školy Annales, typické znaky pro jednotlivá období; 7. Zakladatelé Annales L. Febvre a M. Bloch : názorové rozdíly, sféry vědeckého zájmu, Bloch: Obrana historie, Febvre: Combats pour l´histoire ( Zápas o historii); 8. Specifické kategorie histo-rického vnímání u představitelů Annales: historické poznávání ? pramen jako jeho zdroj ? historický fakt ? vnímání času ? pojem mentality ? pojem struktury; 9. F. Braudel: Dlouhé trvání; 10. Nouvelle l´histoire (nová historie) jako progresivní cesta francouzského děje-pisectví od konce 60. let 20. století: transformace Annales v Nouvelle l´histoire, názorové odlišnosti, návrat k událostní historii, hlavní představitelé a specifičnost jejich přístupu k historii a historiografii; 11.-12. Historie přítomného času, vztah mezi soudobými dějinami a historií přítomného času, postižení vztahu mezi spravedlností, historií a pamětí, specifická etika pro historie a přítomného času role společenské poptávky jako jeden z dominantních vlivů historikovy práce; 13.-14. Mikro ? historie a kritická antropologie, vymezení před-mětu zájmu, problém časovosti, vnímání času, změny měřítek, symbolično a symbolické.

Získané způsobilosti

Zhodnocení moderního francouzského dějepisectví, seznámení s jeho představiteli a posouzení v kontextu evropské asvětové historiografie (1.část).

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) na základě účasti na přednáškách resp. vypracování uloženého úkolu.

Garant

PhDr. Veronika Středová, Ph.D.