Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hospodářství 1 (HIU / DEHO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / DEHO1 - Dějiny hospodářství 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stručný ekonomický vývoj ČSR 1918 ? 1948 (krize a konjunktury, vývoj HDP atd.).2. Základní právní a organizační kroky republiky (měna, nostrifikace, pozemková reforma, půjčka obrany státu, milionářská dávka aj.).3. Zahraničně obchodní situace ČSR (Malá dohoda, atd.).4. Správa a samospráva v hospodářském životě ČSR 1918-1938 (MPOŽ, OŽK, živnost. společenstva atd.).5. Fiskální politika státu, daňová soustava.6. Živnostník versus velkokapitál (sdružení malých a středních podnikatelů-živnostníků, oborová sdružení průmyslu (ÚSČP, ÚZSP), kartelizace.7. Demografický vývoj společnosti z hlediska ekonomiky, spotřební koš a jeho vývoj, ekonomika všedního dne.8. Hutnictví železa a neželezných kovů, důlní a těžní průmysl, chemický průmysl.9. Energetika, elektrifikace a elektrotechnika.10. Strojírenství a dopravní technika.11. Zbrojní průmysl.12. Potravinářství a spotřební průmysl.13. Doprava a spoje.

Získané způsobilosti

Cílem je poskytnout celkový přehled o ekonomickém vývoji ČSR let 1918 ? 1948 z hlediska makroekonomického vývoje, začlenění republiky do světového trhu, z hlediska vývoje fiskální politiky státu, z hlediska vývoje jednotlivých klíčových odvětví národního hospodářství a v kontextu demografického a sociálního vývoje

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) je podmíněno plněním úkolů zadaných vyučujícím, zpravidla test.

Garant

Mgr. Petr Grulich, Ph.D.