Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická demografie (HIU / DEMOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / DEMOG - Historická demografie, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět, prameny, vývoj obyvatelstva do r. 1000.2. Obyvatelstvo českých zemí ve středověku.3. Demografický vývoj v 15. století.4. Demografický vývoj v 16. století.5. Města, kolonizace, počet obyvatelstva před Bílou horou.6. Situace po třicetileté válce (soupis podle víry; dva typy rodiny).7. Vývoj statistiky, vývoj počtu obyvatel v 18. a 19. století.8. Vystěhovalectví, úmrtnostní poměry v 19. století.9. Nový demografický režim.10. Modernizace české společnosti za první republiky.11. Obyvatelstvo českých zemí za první republiky.12. Obyvatelstvo českých zemí po válce.13. Práce s atlasem Československa.14. Test.

Získané způsobilosti

Smyslem přednášky je stručně osvětlit demografický vývoj v českých zemích od počátku osídlení až po devadesátá léta 20. století. Důraz je kladen na seznámení s prameny, které obsahují údaje, z hlediska historické demografie důležité.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) na základě účasti napřednáškách resp. splnění uložených úkolů.

Garant

PhDr. Aleš Valenta, Ph.D.