Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny školství (HIU / DSKOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / DSKOL - Dějiny školství, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam christianizace, křesťanské mise z říše východofranské a mise Cyrila a Metoděje. První vzdělávací instituce. Kláštery, kapitulní školy.2. Raně středověké školství. Vznik a význam Karlovy univerzity.3. Školství v období vrcholného středověku. Husitská a poděbradská doba. Školství českobratrské, luterské školy, zahraniční vlivy.4. Rakouský školský systém. První osvětové instituce. Agrární, zdravotní a průmyslová osvěta. Reforma Marie Terezie a Josefa II. Vojenské školství.5. Školský systém a osvěta do roku 1918. Typy středních škol, specializované školství. Pokusy o vzdělávání vězňů a negramotných vojáků.6. Školství v ČSR 1918-1939. Problematika slovenského školství a školství na Podkarpatské Rusi, odstranění zaostávání východních krajů ČSR.7. Menšinové školství a osvěta v ČSR 1918-1939. Školství německé, slovenské, polské, maďarské, židovské a rusínské.8. Význam filmu a divadla pro rozvoj vzdělávání. Rozvoj osvětových ústavů a institucí.9. Archivní fondy a sbírky z období do r. 1939. Specifika zpracování, využívání apod.10. Školství a osvěta v letech okupace 1939-1945. Kuratorium pro výchovu mládeže, Osvětová služba E. Moravce, deformace osvětové práce, propaganda a její vliv na výchovu mládeže a dospěl. obyvatelstva.11. Školství v letech 1945-1948.12. Vývoj školství v letech 1948-1989.13. Dnešní stav ve školství. Zpracování seminárních prací a diplom. prací z dějin školství a osvěty. Vnitřní struktura a problematika.14. Časová rezerva.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o školním i mimoškolním vzdělání a tím se připraví na teoretické zpracování školských fondů a sbírek, školských a osvětových ústavů, institucí a organizací.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) vyplývá z účasti na výuce a na plnění uložených úkolů.

Garant

PhDr. Jiří Kotyk, Ph.D.