Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny starověku (HIU / DSTAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / DSTAR - Dějiny starověku, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
ŘECKÉ DIVADLO Neznámý 26.10.2022 20:01 1

Další informace

Obsah

1. Úvod do dějin starověku; vymezení základních civilizačních okruhů a charakteristik2. - 3. Starověký Egypt (základní periodizace, přírodní podmínky, počátky státu, přehled dějinných period Egypta z hlediska politiky, společnosti a kultury)4. ? 5. Starověký Přední východ - Mezopotámie (Přehled geografie Předního východu; periody mezopotámských dějin; Sumerové a nejstarší státy; velké teritoriální útvary ? střídáni integrace a dezintegrace; Akkad, Babylonie, Asýrie, Mitanni, Elam, Urartu, Médové, Persie)6. Starověký Přední východ - Syropalestina a Malá Asie ve starověku (Chetitská říše, Frýgie, Lýdie, Ugarit, Kanaan - Foinikie, Palestina)7. Egeida ve 3. - 2. tisíciletí př.n.l. (první významné starověké kultury: kykladská, minojská, mykénská)8. Starověké Řecko (od temného věku po konec klasického období)9. Období helénismu (Vzestup Makedonie, Alexandrova říše, boje diadochů, nástupnické helénistické státy; kultura a společnost helénismu; charakteristika vlády v období helenismu)10. Západní středomoří a Apeninský poloostrov (Kartágo, Etruskové, předřímská Itálie, řecké osídlení na jihu Itálie)11. ? 12. Starověký Řím (počátky, království a republika; císařský Řím: principát a dominát; charakteristika římské společnosti a politiky v jednotlivých obdobích; římská kultura a její vazba na řecké dědictví ? nápodoba, převzetí i inovace a osobitost)13. Časová rezerva, zhodnocení starověkých dějin

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je, seznámit studenty se složitostí proměny společnosti jednotlivých civilizačních a kulturních okruhů vybraného prostoru v průběhu dlouhých období starověkých dějin. Student by měl chápat relevantní souvztažnost vývoje jednotlivých starověkých států s proměnami jednak přírodního prostředí (klimatické výkyvy) a souvisejícími pohyby národů ? s důsledky v krizích i zánicích jednotlivých států. Student by si měl osvojit také základní politicko-společensko-kulturní faktografickou kostru společně s širšími souvislostmi a provázanostmi na hospodářské i společenské determinanty. V souhrnu by měl tedy student disponovat přehledem o dějinách a kultuře daných starověkých států a měl by také na základě tohoto informačního substrátu být schopen uvažovat o dalších souvislostech a vztazích, které na politický a společenský vývoj měly vliv. V neposlední řadě by měl student pochopit vedle písemných také význam archeologických památek pro poznání starověkých dějin.

Literatura

Adkins, L.; Adkins, R. A. Antický Řím. Encyklopedická příručka. Praha, 2012. Burian, Jan. Civilizace starověkého Středomoří. Praha, 1984. Grant, Michael. Dějiny antického Říma. 1. vyd. Praha, 1999. ISBN 80-7257-009-9.Nováková, Nea. Dějiny Mezopotámie. Praha, 1998. ISBN 80-7184-416-0.Pečírka, J. a kol.:. Dějiny pravěku a starověku, I,II. Praha, 1982. Shaw, I. (ed.). Dějiny starověkého Egypta. Praha, 2003. Jockenhövel, A. (ed.). Dějiny světa 1. Od počátku do roku 1200 př. Kr. Praha, 2012. Lehmann, G. A.; Schmidt-Glinzer, H. Dějiny světa 2. 1200 př. Kr. až 600 po Kr. Praha, 2012. Svoboda, L. a kol. Encyklopedie antiky. Praha, 1973. Verner, M. a kol. Ilustrovaná encyklopedie starověkého Egypta. Praha, 1997. Ilustrovaná encyklopedie starověkého Předního východu. Praha, 1999. Grant, Michael. Klasické Řecko. 1. vyd. v českém jazyce. Praha, 2003. Zamarovský, Vojtěch. Na počátku byl Sumer. 3., přeprac. české vyd. Bratislava, 2004. Bárta, Miroslav a kol. Ostrovy zapomnění. El-Héz a české výzkumy v egyptské Západní poušti. Praha, 2009. Bouzek, Jan. Periklovo Řecko. Praha, 1989. Bič, Miloš. Při řekách babylónských. 1. vyd. Praha, 1990. Klíma, Josef. Společnost a kultura starověké Mezopotámie. 1. vyd. Praha, 1962. Adkins, L.; Adkins, R. A. Starověké Řecko. Encyklopedická příručka. Praha, 2011. Součková, Jana. Starověký Přední Východ. Praha, 1979. Bič, Miloš. Stopami dávných věků. Praha, 1979. Bárta, Miroslav. Život a smrt ve stínu pyramid. Vyd. 1. Praha, 2008. ISBN 978-80-7185-941-3.

Požadavky

Klasifikace ověří znalosti základní faktografické kostry, schopnost uvažovat o dalších souvislostech a vztazích základních pojmů a jevů a také ověří znalost starověkého geografického prostoru. Ověření probíhá primárně formou písemné zkoušky, v případě potřeby možno doplnit přezkoušením.

Garant

PhDr. Milan Slezák, Ph.D.