Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin východních Čech 1 (HIU / DVC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / DVC1 - Kapitoly z dějin východních Čech 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod ?vymezení regionu2) Vstup východních Čech do dějin, problém východočeských kmenů, Slavníkovci3) Východní Čechy v 11- 12. století, jejich strategický význam, pobyty knížat, místopisné problémy4) Počátky pozemkové šlechty a východní Čechy (Které rodiny mají kořeny ve východních Čechách)5) Význam vrcholné kolonizace pro dějiny východních Čech ? vytvoření dnešní sídelní struktury, podoba šlechtických sídel ve VČ.6) Východní Čechy a husitství: podíl regionu na počátcích husitství,7) vnitřní rozpory a význačné bitvy, VČ a závěr husitství8) Východočeské kořeny krále Jiřího z Poděbrad, východočeský podíl na jeho mocenském vzestupu9) Podnikání východočeské šlechty ( Pernštejnové,Smiřičtí), jeho problémy10) Náboženské poměry ve východních Čechách od poloviny 15. století do Bílé Hory11) Odraz 30 ti leté války na území východních Čech12) Vývoj kultury na území východních Čech13) Shrnutí informací o pramenech a literatuře k dějinám vých. Čech

Získané způsobilosti

Úkolem předmětu je informovat seznámit studenty o následujících klíčových událostech na území východních Čech: zapojení teritoria VČ do středověkého Přemyslovského státu a vtah Slavníkovců k tomuto regionu, význam rané a vrcholné kolonizace v historii VČ, nejdůležitější šlechtické rody spjatých s východními Čechami, vznik a vývoj královských věnných měst, podíl východních Čech na husitské revoluci, úloha východních Čech při obnově královské moci po husitství (VČ jako základna poděbradské jednoty), počátky podnikání šlechty ve východních Čechách (zvláště rybnikářství), VČ jako kolébka jednoty bratrské, důsledky 30tileté války pro region. . V průběhu výkladu budou studenti informování o místopisné a toponomastické problematice regionu. husitských bitev). Dále studenti budou seznámeni s pramennou základnou a literaturou k východočeským dějinám.

Požadavky

vypracování referátu s problematikou východočeských dějin

Garant

prof. PhDr. František Musil, CSc.