Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie a veřejnost (HIU / HIVER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / HIVER - Historie a veřejnost, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Dějiny prezentace dějin1) Způsoby prezentace dějin na příkladu jednotlivých oborů umění v historickém průřezu: literatura, písemná sdělení, výtvarné umění, architektura, hudba, divadlo, film, moderní media2) Ideové rámce prezentace dějin ? vztah dějiny a veřejnosti v kontextu dobového paradigmatu dějin a dobové ideologie3) Subjekty prezentace dějinv minulosti ? osobnosti a instituceII. Moderní prezentace dějin1) Subjekty moderní prezentace - pozice ve státní správě, školství, soukromém sektoru; okruh turistického ruchu a ochrany kulturního dědictví2) Způsoby moderní prezentace ? výstavnictví, web, výtvarné postupy, film, nová media, dokument, literatura, hlas odborníků versus hlas amatérských zájemců; žurnalistika3) Současná paradigmata historie a současná paradigmata prezentace historie

Získané způsobilosti

Kurs si klade za cíl seznámit studenty s postupy prezentace dějiny v minulosti i současnosti; očekávána je kompetence studenta v problematice mediálního sdělení dějin širokému okruhu veřejnosti. Student by si měl nejen uvědomovat symboly a sdělní dějinných obrazů minulosti, ale měl by být také schopen navrhnout současné řešení prezentace historie.

Požadavky

Závěrečný zápočtový pohovor nebo test

Garant

PhDr. Milan Slezák, Ph.D.