Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková kultura (HIU / JAZKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / JAZKU - Jazyková kultura, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus přednášek (semináře jsou určeny k rozboru konkrétních textů): 1.?2. Charakteristika češtiny po stránce genetické a typologické; 3.?4. Stratifikace národního jazyka z hlediska funkčního, teritoriálního a sociálního; 5.?7. Rozvrstvení spisovného jazyka; stylové vrstvy prostředků spisovného jazyka; funkční styly; norma a kodifikace; jazyková kultura; 8.?9. Prostředky výstavby textu; simplexní styly (zejm. prakticky a teoreticky odborný); komplexní styly (zejm. publicistický, učební, esejistický); pravopis; 10.?12. Rétorický styl a jeho prostředky; ortoepie; 13. Vývojové tendence češtiny (ustálenost a změny; diferenciace a unifikace; demokratizace a intelektualizace; nacionalizace a internacionalizace); 14. Časová rezerva

Získané způsobilosti

Studenti by se měli naučit (z teoretické i praktické stránky) účelně pracovat s jednotlivými funkčními vrstvami národního jazyka.

Požadavky

Zápočet bude udělen za aktivní účast na semináři, odevzdání seminární práce (kritické zhodnocení vybraného textu) a realizaci mluvního cvičení na zvolené téma.

Garant

Mgr. Dagmar Magincová, Ph.D.