Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. et. h. výv. jihových. Ev. v 19. s. (HIU / JVEV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / JVEV1 - Zákl. et. h. výv. jihových. Ev. v 19. s., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Periodizace vývoje jihovýchodní Evropy od konce 18. století do první světové války. Přehled a stručná analýza základní literatury2. Bulharské, srbské, rumunské, albánské a řecké prostředí v době krize osmanské říše na počátku 19. století3. Jihoslovanské národy habsburské monarchie v období v období prvních třech dekád 19. století4. Počátky a první etapa národních hnutí v jihovýchodní Evropě5. Úpadek osmanské říše; vznik řeckého, srbského, rumunského, černohorského a bulharského státu6. Formování politické společnosti v chorvatském etnickém prostředí7. Vývoj slovinské politické společnosti8. Obecné a specifické rysy ekonomického, sociálního a demografického vývoje jihovýchodní Evropy ve druhé polovině 19. století9. Jihovýchodní Evropa v kontextu velmocenské politiky v posledních dekádách 19. století a na počátku 20. století10. Jižní Slované a Rumuni v habsburské monarchii od 60. let 19. století do první světové války11. Vývoj Srbska, Rumunska, Řecka, Bulharska a Černé Hory před balkánskými válkami12. Albánská a makedonská otázka13. Příčiny, průběh a důsledky balkánských válek; jihovýchodní Evropa v předvečer první světové války

Získané způsobilosti

Cílem přednášky je seznámit studenty se základními vývojovými tendencemi areálu jihovýchodní Evropy v první etapě moderní éry.

Požadavky

Zápočet bude udělen formou kolokvia při ústním rozhovoru. Během něho budou prověřeny studentovy znalosti získané při přednáškách a četbou doporučené literatury.

Garant

doc. PhDr. Jan Pelikán, CSc.