Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trest., maj. i morál. kauzy č. stř. šl. (HIU / KKAUZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / KKAUZ - Trest., maj. i morál. kauzy č. stř. šl., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Terminologie. Průběh zasedání a řízení u zemského soudu. Dvorský a komorní soud.2. Moc panovníka a moc šlechty ve sporu o podobu zemského práva3. Panské jednoty v dějinách českého státu a jejich snahy o právní ospravedlnění svého postupu vůči legitimnímu panovníkovi4. Spory o čest, společenskou prestiž stavů, rodu i jednotlivých osob (spor Rožmberků s knížaty z Plavna 2. Kauzy loupeživých rytířů (Mikeš Pancíř ze Žampachu, Jan Kolda ze Žampachu, Bavůrek ze Švamberka)5. Majetkové sporya) spory s panovníkem o odúmrťb) dluhy a zástavyc) spory o závěťd) spory s církví o majetek a nadace, sekularizace za husitské revoluce a její právní pojištění6. Rodinné spory (rozpad manželství, spory o věno)7. Soudní spory šlechticů s níže postavenými (měšťan, panoš ve službách vyšší šlechty)

Získané způsobilosti

Student pozná právní a správní mechanismy českého středověkého státu a mechách proměny, osvojí si terminologii, seznámí se s analýzou jednotlivých kauz a bude chápat širší souvislosti konkrétní události v širších vývojových souvislostech.

Požadavky

písemný test

Garant

doc. PhDr. Martin Šandera, Ph.D.