Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novodobé dějiny kultury 1 (HIU / KUNO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / KUNO1 - Novodobé dějiny kultury 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Předpoklady ke vzniku moderního evropského umění (proměny pojímání umění, postavení umělce a charakteru umění ve společnosti 19. století)3. Klasicismus jako konzervativní cesta umělecké tvorby4. Umění směřující k pravdivému vyjádření: od romantismu k realismu5.-6. Čeští umělci první poloviny 19. století a jejich cesta do Evropy7.-8. Francouzská revoluce v evropském umění: impresionismus a jeho východiska9.-10. - ismy konce 19. Století11. Konflikt tradičního a moderního umění na přelomu 19. a 20. Století12. Historismus a jeho místo v umění 19. století13. Secese - poslední univerzální umělecký sloh

Získané způsobilosti

Předmět zajistí orientaci ve vývojových tendencích českého umění od závěru baroka do přelomu 19. a 20. stol., zprostředkuje orientaci v pluralitě uměleckých proudů a škol, dovede posluchače k orientaci ve vztazích čes. umění k evrops.kontextu. Posluchač získá přehled o vývoji umění a získá dovednost interpretace alespoň zákl. děl české a evropské kultury vymezeného období.

Požadavky

Udělení zápočtu závisí na podmínkách stanovených vyučujícím při zahájení výuky. Zjišťována je jednak teoretická znalost problematiky, jednak praktická schopnost interpretace vybraných děl meziválečného českého umění. Znalosti mohou být prověřovány ústní (pohovor) i písemnou (esej, test) formou.

Garant

PhDr. Veronika Středová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Veronika Středová, Ph.D.