Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novodobé dějiny kultury 2 (HIU / KUNO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / KUNO2 - Novodobé dějiny kultury 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1-2 Vývojové tendence evropského a českého umění před první světovou válkou3-4 Zrod avantgardy a její meziválečné cesty v českém i evropském prostředí5-6 První světová válka jako inspirační zdroj umělecké tvorby ? surrealismus a meziválečné avantgardy (srovnání situace v českých zemí a Evropě).7-8 Česká moderní architektura a Evropa9-10 Abstraktní umění11-12 Umělecká tvorba po obou stranách železné opony13. Perspektivy současného výtvarného umění

Získané způsobilosti

Předmět zajistí orientaci ve vývojových tendencích evropského a českého umění ve 20. stol., zprostředkuje orientaci v pluralitě uměleckých proudů, dovede posluchače k orientaci ve vztazích čes. umění k evrops.kontextu. Posluchač získá přehled o vývoji umění a získá dovednost interpretace alespoň zákl. děl české a evropské kultury vymezeného období. Předmět využívá možnosti královéhradecké Galerie moderního umění, popř. možnosti návštěvy aktuálně probíhajících výstav moderního umění pořádaných NG.

Požadavky

Udělení zápočtu závisí na podmínkách stanovených vyučujícím při zahájení výuky. Zjišťována je jednak teoretická znalost problematiky, jednak praktická schopnost interpretace vybraných děl meziválečného českého umění. Znalosti mohou být prověřovány ústní (pohovor) i písemnou (esej, test) formou.

Garant

PhDr. Veronika Středová, Ph.D.