Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. probl. ob. děj. v kont. stř. Ev. 4 (HIU / KZC4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / KZC4 - Zákl. probl. ob. děj. v kont. stř. Ev. 4, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Období do roku 1945:1/ Analýza základní sekundární literatury k obecným dějinám období let 1918-1945.2/ Mezinárodní vztahy po první světové válce3/ Etnicky heterogenní státy, problematika národnostních menšin, nacionalismu.4/ Fašistická Itálie, nacistické Německo, sovětský stát: shody a rozdíly vnitřního vývoje totalitních režimů.5/ Vnitřní vývoj demokratických států v meziválečném období6/ Druhá světová válka ? příčiny a důsledkyObdobí po roce 1945:1/ Analýza základní sekundární literatury k obecným dějinám období let 1945-2000.2/ Studená válka, vznik, klíčové mezníky.3/ Sovětizace; vznik a vývoj východního bloku.4/ Lokální konflikty v době studené války (korejská válka, války ve Vietnamu, afghánský konflikt)5/ Blízký východ po roce 1945.6/ Německá otázka po druhé světové válce.7/ Rozpad bipolárně rozděleného světa ? příčiny a důsledky.

Získané způsobilosti

Cílem je vyložit základní otázky nejnovějších světových dějin s akcentem na rozbor dějinných fenoménů, které přímo ovlivnily vývoj českých zemí.

Požadavky

Písemným testem bude prověřena znalost základních příslušných reálií a souvislostí. Ústní zkouška bude probíhat formou diskuse vztahující se k učebnicím a příslušné sekundární literatuře prostudované zkoušeným.

Garant

doc. PhDr. Jan Pelikán, CSc.