Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární památky (HIU / LITPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / LITPA - Literární památky, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Jazyk a literatura - význam jazyka a jeho možnosti při zachycení historické skutečnosti v různých literárních žánrech2. Základní principy historiografie a její role při poznávání historické skutečnosti3. Historická beletrie - její možnosti, meze a význam při vnímání historické skutečnosti4. Historická osobnost jako téma pro historický román5. Rod a rodina jako téma pro román i rozsáhlou vícedílnou kompozici6. Střet ideálů a střet ideologií jako téma historické prózy7. Příběh na pozadí konfliktu: odpor, povstání, revoluce, válka v umělecké literatuře8. Zachycení obyčejného a pro danou epochu typického člověka v historické beletrii9. Všední život v umělecké literatuře10. Detektivka v historických kulisách11. Archetypy v historické beletrii12. Téma historie v postmoderním románu - výzvy a možnosti13. Doplnění předcházejících témat, prostor pro dotazy posluchačů, zhodnocení kurzu

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je ukázat posluchačům možnosti a meze využití historiografických a uměleckých textů při prezentaci historického dění a jeho kulturního děditcví. Posluchači by měli získat povědomí o základních možnostech interpretace těchto textů a měli by být schopni k takovým textům zaujmout poučené stanovisko - především rozpoznat míru fabulace a naopak nesporné historické fakty a tvůrčí práci s nimi.

Požadavky

Zápočet je studentům udělen za četbu dvou titulů ze seznamu zadaného na počátku semestru a jejich intepretaci v rozhovoru s vyučujícím.

Garant

PhDr. Veronika Středová, Ph.D.