Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny 1918-1945 (HIU / OBECD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / OBECD - Obecné dějiny 1918-1945, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:1. Svět a Evropa po 1. světové válce.2. Mírová jednání v Paříži a uspořádání Evropy a světa po první světové válce.3. Diplomatická jednání ve 20. letech.4. Hospodářský a politický vývoj druhé poloviny dvacátých let, situace ve Střední Evropě.5. Pokusy Německa o revizi versailleského systému.6. Vznik a vývoj autoritativních režimů v Německu a Itálii.8. Světová hospodářská krize, její projevy v Evropě.9. Situace ve vybraných evropských státech.10. Politický a hospodářský vývoj Sovětského svazu.11. Vzestup autoritativních režimů.12. Předvečer druhé světové války, mezinárodní důsledky politiky Německa a Itálie. Mnichovská konference.13. Druhá světová válka.Osnova seminářů1. Svět po první světové válce2. Střední Evropa po 1. světové válce.3. Společnost národů, úloha E. Beneše.4. Československo jako tvůrce Malé dohody.5. Státy s demokratickými režimy, vztah k ČSR.6. Státy s autoritativními režimy, vztah k ČSR.7. Fašismus, nacismus - Typologie.8. Mezinárodní jednání, konference.9. Změna politického klimatu v Evropě.10. Střední Evropa v předvečer druhé světové války.11. Počátek 2. světové války.12. Průběh 2. světové války.

Získané způsobilosti

Jsou objasněny základní vývojové tendence a problémy období vzešlého z první světové války. Kurz představí dění v meziválečném období ve vybraných evropských a mimoevropských státech. Jsou analyzovány předpoklady vzniku 2. světové války, její průběh a výsledky.

Požadavky

Udělení zápočtu je podmíněno účastí na výuce a plněním uložených úkolů. Výsledek klasifikace u ústní zkoušky je dán úrovní znalostí daného období, znalostí literatury a pramenů. Ke zkoušce nutno předložit seznam prostudované literatury.

Garant

PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D.