Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny středověku 1 (HIU / OBST1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / OBST1 - Obecné dějiny středověku 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

SYLABUS PŘEDNÁŠEK A SEMINÁŘŮ (313 ? 1300):1) Úvodní přednáška: pojem ?středověk?, periodizace, tzv. Stěhování národů2) Formování barbarských říší3) Franská říše, Karel Veliký, Verdunská smlouva4) Církev a papežství v raném a vrcholném středověku5) Vikingská expanze, formování severských států a Východní Evropa6) Arabská expanze a jižní Evropa7) Byzantská říše a Balkán8) Západní Evropa: Anglosaská Anglie, Francie, Římsko-německá říše a střední Evropa9) Křížové výpravy10) Středověké hospodářství11) Středověká společnost12) Středověká vzdělanost a kultura1) Středověká historiografie, prameny: Ammianus Marcellinus, Jordanes, Prokopios2) Řehoř Tourský, Beda Venerabilis, Isidor Sevillský3) Karolinská renesance, Einhardus: Vita Caroli Magni4) Severské písemnictví; runy, ságy5) Islám, Ibn Fadlán6) Byzantská vzdělanost, pravoslaví7) Boj o investituru, Dictatus papa8) Domesday book9) Křížové výpravy očima západních i východních pramenů10) Středověké hospodářství11) Středověká společnost12) Renesance otonská, renesance 12. století, univerzitySEMINÁŘE ? detailněji probíraná látka, která navazuje na přednáškový cyklus + rozbor vybraných pramenů k obecným dějinám středověku.

Získané způsobilosti

Předmět seznámí studenty se základním politickým vývojem jednotlivých evropských i mimoevropských regionů od pozdní antiky do konce vrcholného středověku. Důraz bude kladen na náboženské, hospodářské, sociální a kulturní jevy středověku v proměnách staletí s přihlédnutím k pramenům.

Požadavky

Udělení zápočtu (kreditů) je podmíněno plněním uložených úkolů (viz úvodní přednáška a seminář).

Garant

Mgr. Lenka Doová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Doová, Ph.D.