Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleogr. a dipl. střed. a raně nov. 1 (HIU / PALE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / PALE1 - Paleogr. a dipl. střed. a raně nov. 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Úvodní hodina - seznámení se základní literaturou;2/ Základní pojmy (základní typy diplomatického materiálu ? listiny, mandáty, listy, aktový materiál, úřední knihy; dochování písemností ? originál, koncept, opis; písemnosti pravé a nepravé; osoby zúčastněné při vzniku diplomatického materiálu; vnější a vnitřní znaky úředních písemností; jednání a zlistinění a právní povaha diplomatického materiálu; třídění diplomatického materiálu);3/ Písemnosti papežské a císařské kanceláře;4/ Písemnosti české panovnické kanceláře (1. období ? do roku 1197, 2. období ? 1197-1310, 3. období ? 1310-1526), desky dvorské a zemské;5/ Písemnosti církevní správy v letech 1310-1526;6/ Písemnosti městské správy v letech 1310-1526;7/ Písemnosti vrchnostenské správy v letech 1310-1526;8/ Úvod do paleografie, seznámení se základní literaturou;9/ Psací látky a psací potřeby (vznik, vývoj a doba užití), zkratky a číslice v písmu, jejich vývoj a užití (způsoby zkracování slov a počítání ve starověku a středověku);10/ Vznik a vývoj latinského písma (periodizace vývoje, způsoby dělení písma, názvosloví); písmo starověku - kapitála (její formy a typy); unciála - její vznik, vývoj, hlavní znaky a užití; polounciála -vznik, vývoj, hlavní znaky a užití;11/ Písma národní - jejich vznik, teritoriální členění, hlavní znaky a užití; karolínská minuskula - vznik, vývoj, charakteristika a způsoby užití;12/ Gotická minuskula - vznik, vývoj, charakteristika a způsoby užití;13/ Zápočtový týden

Získané způsobilosti

Seznámení se základními diplomatickými a paleografickými pojmy. V rámci paleografie výklad jednotlivých typů písem z období starověkého a středověkého, v rámci diplomatiky představení vývoje jednotlivých kanceláří a jejich personálního obsazení a typů jednotlivých druhů písemností úředního charakteru podle jejich provenience.

Literatura

Česká diplomatika do r. 1848. Ivan Hlaváček. Diplomatika, in: Vademecum pomocných věd historických. Jana Vojtíšková - Vít Šebesta. (Králové)hradecké městské kanceláře do roku 1620. Franz Steffens. Lateinische Paläographie (125 Tafeln in Lichtdruck mit gegenüberstehender Trankription nebst Erläubungen und einer systematischen Darstellung der Entwicklung der lateinischen Schrift). Zdeňka Hledíková - Jaroslav Kašpar - Ivana Ebelová. Paleografická čítanka.

Požadavky

Pravidelná docházka, zpracování zadané seminární práce, četba povinné literatury.

Garant

PhDr. Jana Vojtíšková, Ph.D.