Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České dějiny do r. 1648 - 2 (HIU / PCED2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / PCED2 - České dějiny do r. 1648 - 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova předmětu ve vztahu k časovému rozvrhu výuky1. Krize českého státu na přelomu 14. a 15. století a počátky české reformace2. Husitská revoluce, její duchovní, politická, sociologická podstata, průběh a výsledky3. Pokus Jiřího z Poděbrad o upevnění královské moci a mezinárodní postavení českého státu (2 přednášky)4.Dotvoření a charakter stavovské monarchie v době vlády Jagelonců5.Hospodářské změny v zemědělství a řemeslech od konce 15.století, jejich příčiny a důsledky6.Problematika stavovské a centralizované monarchie - jejich místo v evropském vývoji7.Volba Ferdinanda Habsburského českým králem - volební podmínky stavů, snaha Habsburků o porušování práv. stavovského státu, centralizační pokusy Ferninanda I., protihabsburské povstání v letech 1546-47 - jeho důsledky v hospodářském a politickém vývoji českého státu8.Náboženský vývoj v českých zemích a jeho sepětí s politickým děním, staro a novoutrakvisté, role Jednoty bratrské v politickém životě9.Střety českých stavů s Habsburky o náboženskou svobou - Česká konfese, Majestát na náboženskou svobodu10.Stavovský odboj v letech 1618-20 - Bílá hora11.Právní změny v postavení českého státu po roce 1620 - Obnovené zřízení zemské12.-13.Válečné události v českých zemích za 30-tileté války a jejich ekonomické důsledky, role Albrechta z Valdštejna14.Řešení "české otázky" při jednání o Vestfálském míru

Literatura

Josef Macek. Jagellonský věk v českých zemích I-IV. Praha, 2003. Václav Bůžek-Josef Hrdlička-Pavel Král. Věk urozených. Šlechta v českých zemích na prahu novověku. Praha, 1999. Petr Čornej - Milena Bartlová. Velké dějiny zemí Koruny české VI. 1437-1526. Praha - Litomyšl, 2007. Josef Macek. Víra a zbožnost jagellonského věku. Praha, 2001.

Garant

doc. PhDr. Martin Šandera, Ph.D.