Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Děj. správy v čes. zemích do 18. stol. 1 (HIU / SPST1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / SPST1 - Děj. správy v čes. zemích do 18. stol. 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Správa v období raného středověku;Rozštěpení jednotné správy ve 13. století, správní vývoj do roku 1419;Správní vývoj za husitství;Správní vývoj v letech 1436-1620;Městská správa;Patrimoniální správa;Církevní správa

Získané způsobilosti

Seznámení s vývojem státní, patrimoniální, církevní a městské správy do roku 1620 s dalšími možnými tematickými přesahy. Přednášky z dějin správy by měly napomoci studentům k pochopení dějinného vývoje, neboť správní vývoj je těsně propojen nejen s politickým, ekonomickým a právním vývojem státu, ale také se sociálním. Charakter státní moci, popř. její konkrétní podoba, je totiž výslednicí sociálního vývoje a zůstává v platnosti tak dlouho, dokud pozvolna narůstající sociální změny nenabudou takového rozsahu, že jim podoba státní moci již přestává odpovídat, a nevynutí si změnu.

Literatura

Jan Janák - Zdeňka Hledíková - Jan Dobeš. Dějiny správy v českých zemích od počátků státu po současnost. Václav Vaněček. Dějiny státu a práva v Československu do roku 1945. Karel Malý - Florián Sivák. Dějiny Státu a práva v českých zemích a na Slovensku do r. 1918.

Požadavky

Pravidelná docházka, zpracování zadané seminární práce, studium doporučené a povinné literatury.

Garant

PhDr. Jana Vojtíšková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Vojtíšková, Ph.D.