Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie historické vědy 2 (HIU / TEHV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / TEHV2 - Teorie historické vědy 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Využití odkazu antického myšlení v evropském historickém poznání3.-4. Teorie a metodologie historického poznání do nástupu racionalismu a osvícenství5.-6. Formování historické vědy pod vlivem myšlenkových proudů a historického vývoje v 19. století7.-8. Diskuse o historické vědě a filozofii dějin na přelomu 19. a 20. století, hledán cest ze soudobé krize9.-10. Formování teoretických a metodologických koncepcí v opozici k pozitivismu11. Historická věda pod tlakem historického dění 2. poloviny 20. století12. Historické myšlení v době postmoderny13. Reakce na podněty studentů

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je zajistit orientaci studentů ve vývoji teorie a metodologie historického poznání. V ideálním případě by měl být posluchač schopen využít tyto poznatky při psaní diplomové práce, tj. měly by mu posloužit jako teoretický základ.

Požadavky

Udělení zápočtu závisí na podmínkách stanovených vyučujícím při zahájení výuky. Znalost odpřednášené problematiky a doporučené literatury může být prověřována písemně (esej, test) i ústně (pohovor o přečtené literatuře, výklad zadané problematiky).

Garant

PhDr. Veronika Středová, Ph.D.