Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny USA od rev. k občanské válce 2 (HIU / USA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / USA2 - Dějiny USA od rev. k občanské válce 2, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: kolonizace a revoluce2. Politika, 1783-1820- Kentucky and Virginia Resolutions- Jefferson Letter on Missouri Compromise3. Jih a otroctví- Fitzhugh, Sociology for the South- Helper, Impeding Crisis of the South- Jefferson, 158- Slave Girl, 198- Slave Testimonies, 201- Slave Coffle, 232- Hammond, letter to an abolitionist, 338- Fitzhugh,m 341- Harper, 345- Germantown, 370- Slave Petition, 372- Garrison, 3744. Expanze a politikaJohn L. O'Sullivan, Manifest Destiny5. Krize a secese- Abraham Lincoln, A House Divided- Southern Editorials on the John Brown Raid- Southern Editorials on Secession6. Konfederace a UnieConstitution of the CSAJames H. HAMMOND, Cotton Is King SpeechPreliminary Emancipation ProclamationGettysurg AddressDavis ? Lincoln correspondence, February 18657. Strategie: plány a realita8. Film: Glory (1989)9. Boj: realita, motivace, prožitekStephen Crane, The Red Badge of Courage (česky: Rudý odznak odvahy, Praha 1954)10. Ztracená věc- Lee ? Appomattox Farewell Address;- R.G.H. Kean, Inside Confederate Government ? Causes of Failure- Kate Cumming, excerpts, p. 40311. Proč? Hledání smyslu občanské válkyKenneth M. Stampp (ed.), The Causes of the Civil War (excerpts)12. Moderní válka?Lance Janda, Shutting the Gates of Mercy: The American Origins of Total War

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je pomoci studentům pochopit vývoj Spojených států od počátků republiky k rozdělenému národu, stejně jako následné (politické stejně jako psychologické) znovusjednocení. Za tímto účelem se výuka v rámci předmětu soustředí na tři základní oblasti: na postupné prohlubování rozporů v americké společnosti, vedoucích nakonec k rozdělení země a válce; na válku samotnou, na její specifika, na válečnou zkušenost a na její pozdější historické interpretace; a nakonec také na bezprostřední stejně jako dlouhodobou ?paměť? války a na její (re)interpretaci.

Požadavky

Klasifikováno na základě práce v semináři a plnění seminárních úkolů (četba).

Garant

Mgr. Jiří Hutečka, Ph.D.