Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia dějepisu 1 (HIU / UVOD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / UVOD1 - Úvod do studia dějepisu 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1- 2 Předmět historické vědy a problematika historického poznání.3 Problém historického faktu, jeho výběr a rekonstrukce.4 ? 6 Historie ve vztahu k sociologii (historie jako společenská věda, základní sociologické kategorie jejich využití v historii).7- 9 Historie ve vztahu k filozofii (kauzální/genetický nexus, filozofie dějin, dějinné vědomí a hledání smyslu dějin).10 Metody historikovy práce11 - 12 Hermeneutika a historické poznání.13 Časová rezerva.

Získané způsobilosti

Posluchač získá orientaci v kategoriích historického poznání. Po absolvování kurzu je posluchač schopen charakterizovat historii jako vědu, odlišit její specifické znaky od obecných společenskovědních charakteristik.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě prokázaných znalostí vymezených tematických okruhů (znalost může být prověřována rovněž písemnou formou).

Garant

PhDr. Veronika Středová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Veronika Středová, Ph.D.