Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úz. výv. čes. státu a stř. Ev. do 18. s. (HIU / UZEM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / UZEM1 - Úz. výv. čes. státu a stř. Ev. do 18. s., Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Teoretické otázky územního vývoje: základní znaky, územní útvary, pohyb hraniční čáry, státní ideje na českém území, geopolitické problémy středoevropského prostoru.2. Přemyslovský stát v 9. - 12. století: počátky a zformování územní podoby české státnosti.3. Zánik Východofrancké říše, Německé království a vznik Svaté říše římské. Rakousko a vývoj v alpské oblasti.4. Budování piastovského Polska, prohry Polabských Slovanů. Porážka Maďarů a vznik státu svatoštěpánské koruny. Spojení s Chorvatskem.5. Stabilizace českého státu a pokusy o jeho územní rozšíření za posledních Přemyslovců. První středoevropské personální unie s centrem v Praze.6. Teritoriální a státněpolitické proměny ve středoevropských státech od sklonku 12. do počátku 14. Století.7. Územní expanze českého státu za Lucemburků. Vytvoření České koruny a její dominantní postavení ve středověké Svaté říši římské za Karla IV.8. Střední Evropa za hustiské revoluce. Polsko-litevská unie. Propojení Uher a Svaté říše římské. Pokus Habsburků o vytvoření nové středoevropské personální unie.9. Stabilizace českého státu za Jiřího z Poděbrad, dočasný rozpad jejího teritoria za nástupu Jagellonců. Spojení Uherské a České koruny.10. Definitivní nástup Habsburků k vytvoření podunajské personální unie. Česká koruna a zájem o Slezsko. Uherská koruna a turecké nebezpečí. Odraz habsburských rodinných sporů v územních proměnách na počátku 17. století.11. Vznik Svaté říše římské národa německého a její územně správní redefinice. Habsburské vláda nad většinou Evropy. Wittelsbachové, Hohenzollernové, Wettinci. Rozmach polsko-litevské unie.12. Česká koruna v letech 1618-1620 a postupné omezování jejího územního rozsahu po roce 1620. Likvidace státně politické a územně správní integrity českého státu v tereziánských reformách - zánik české státnosti.13. Střední Evropa po Vestfálském míru. Německé státy. Polsko-litevská unie. Obnova Uhry.

Získané způsobilosti

Cílem je poznání a pochopení souvislostí mezi časovou a prostorovou rovinou historického dění v dějinách českého státu na pozadí teritoriálních a státně organizačních proměn střední Evropy. Součástí výuky je zpracování kratších referátů na zadaná témata.

Literatura

Honzák, František ? Pečenka, Marek ? Vlčková, J . Evropa v proměnách staletí. Praha, 1995. Semotanová, Eva. Historická geografie českých zemí. Praha, 1998. Trávníček Dušan. Přehled územního vývoje našeho státu. Brno, 1984. Oskar Krejčí. Český národní zájem a geopolitika. Praha, 1993. Křen, Jan. Dvě století střední Evropy. Vyd. 1. Praha, 2005. ISBN 80-7203-612-2 .Idea Československa a střední Evropa. Sborník příspěvků. Brno, 1994.

Požadavky

Student uzavírá kurz zkouškou. V ní musí prokázat, že zvládl poznatky spojené s územním vývojem českého středověkého a novověkého státu a dalších středoevropských států a vysvětlit základní příčiny jejich teritoriálních proměn.

Garant

doc. PhDr. Ondřej Felcman, CSc.