Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Územní vývoj českého státu (HIU / UZVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / UZVY - Územní vývoj českého státu, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Teoretické otázky územního vývoje: základní znaky, územní útvary, pohyb hraniční čáry, státní ideje na českém území, geopolitické problémy středoevropského prostoru.2. Přemyslovský stát v 9. - 12. století: počátky a zformování územní podoby české státnosti.3. Stabilizace českého státu a pokusy o jeho územní rozšíření za posledních Přemyslovců. První středoevropské personální unie z centrem v Praze.4.-5. Územní expanze českého státu za Lucemburků. Vytvoření České koruny a její dominantní postavení ve středověké Svaté říši římské za Karla IV6. Stabilizace českého státu za Jiřího z Poděbrad, dočasný rozpad jejího teritoria za nástupu Jagellonců.7. Česká koruna v habsburské personální unii: postupné omezování jejího státoprávního postavení a územního rozsahu po roce 1620.8. Likvidace faktické územní a politické integrity českého státu v tereziánských reformách - zánik české státnosti. Zmařené naděje na její znovuzavedení na sklonku 19. století.9. Vznik ČSR jako realizace ideje spojení území Čechů a Slováků do jednoho státu.10. Územní podoba republiky, její hranice a geopolitické postavení ve versailleském systému.11. Ztráta pohraničí v roce 1938 - první úspěšný pokus o dezintegraci českomoravského území v tisícileté historii českého státu. Odtržení Slovenska od historických zemí. Násilné vítězství německé státní ideje na troskách zaniklého Československa.12.-13. Obnovení územní integrity Československa po druhé světové válce. Odtržení Zakarpatské Ukrajiny. Hraniční spory s Polskem. Geopolitické postavení ČSR ve vznikajícím sovětském bloku. Řešení německé otázky v ČSR a Postupim14. Vznik České republiky v roce 1992. Součást změněné státní organizace střední Evropy po rozpadu Sovětského svazu.

Získané způsobilosti

Poznat a pochopit souvislosti mezi časovou a prostorovou rovinou historického dění v dějinách českého státnosti. Součástí výuky je zpracování referátů, příp. seminární práce na zadaná témata.

Literatura

Honzák, František ? Pečenka, Marek ? Vlčková, J . Evropa v proměnách staletí. Praha, 1995. Semotanová, Eva. Historická geografie českých zemí. Praha, 1998. Trávníček Dušan. Přehled územního vývoje našeho státu. Brno, 1984. Oskar Krejčí. Český národní zájem a geopolitika. Praha, 1993. Křen, Jan. Dvě století střední Evropy. Vyd. 1. Praha, 2005. ISBN 80-7203-612-2 .Idea Československa a střední Evropa. Sborník příspěvků. Brno, 1994.

Požadavky

Způsob zápočtu (r. udělení kreditů) a stupeň klasifikace je v rámci sdružené zkoušky podmíněn účastí na výuce, splnění uložených úkolů a úrovni znalostí i schopností jejich aplikace v rámci českých (československých) dějin.

Garant

doc. PhDr. Ondřej Felcman, CSc.