Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zákl. probl. d. č. střed. a ran. nov. 1 (HIU / ZZA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HIU / ZZA1 - Zákl. probl. d. č. střed. a ran. nov. 1, Filozofická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvodní přednáška ? shrnutí informací o pramenech, edicích a literatuře ke studovanému období, charakteristika náplně kurzu2.Okolnosti vzniku Velké Moravy, její místo v evropských dějinách, úloha církve při jejím vzniku, politicky podmíněné názory na jjeí polohu a rozsah. (němečtí, maďarští a slovenští historikové)3.Nové názory na charakter formování českého státu (konfrontace názorů R. Turka a D. Třeštíka o českých kmenech ? jejich hodnocení)4.Státní ideologie přemyslovského státu, způsob správy státu, podstata tzv. služebné organizace5.Charakter regionální správy českého státu, kastelanie, správní obvody knížecího majetku(vilicus), knížecí lovecké revíry.6.Počátky české šlechty (obraz šlechty v pramenech, literatura, beneficiární a pozemková šlechta, charakter nejstarších šlechtických sídel.7.Problematika vnitřní a vnější kolonizace a její odraz v české a německé historické literatuře (metodologie studia, kombinace různých pramenů, tzv. antikoloniazční teorie Bretholzova8.Charakteristika městského práva (rychtář, městská rada, písemnosti vznikající z činnosti těchto orgánů a jejich význam)9.Počátky české církevní správy v 11 ? 13. století (archipresbyteriáty, děkanáty ? jejich vztah ke ?státní? správě)10. Církevní řády a jejich význam v raném středověku, nejstarší české kláštera.11. Problematika vztahu českého knížectví a Říše v 10. ? 13. století (podstata tributu a léna, vývoj těchto fenoménů)12.Vývoj přemyslovské zahraniční politiky od vytvoření a obhájení českého státu až k aktivní velmocenské politice 13. století13.Vztah teritoria východních Čech k ?celostátnímu? dění v raném středověku, některé východočeské raně středověké místopisné otázky

Získané způsobilosti

Hlavním cílem je získání poznatků a rozhledu po pramenech a literatuře potřebných k odborné práci v oblasti raně a vrcholně středověkých českých dějin.

Požadavky

Zápočet a kolokvium jsou uděleny na základě splnění podmínek stanovených přednášejícím na začátku semestru.

Garant

prof. PhDr. František Musil, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. František Musil, CSc.